Dit is wat zeep echt met je huid doet

Ook al ruikt zeep hemels, het is niet altijd goed voor je huid. Zeep kan je huid erg uitdrogen, waardoor het kan gaan barsten en schilferen. Voor andere mensen kan het juist weer leiden tot een overproductie van olie. Dus óf je zit met een te droge huid, óf een te vette huid.

De pH-waarde van zeep is doorgaans veel hoger dan die van je huid, waardoor regelmatig contact ermee onze natuurlijke, beschermende laag olie (het talg) vernietigt. Dit is precies hoe de cosmeticaproducenten het graag zien: we gebruiken zeep die onze huid uitdroogt, dus hebben we lotions nodig om de huid weer te hydrateren en de oliën aan te vullen die we net hebben weggewassen. Ze verdienen een fortuin aan onze naïviteit!

Sommige huidirritaties en zelfs eczeem worden door overmatig zeepgebruik veroorzaakt. Aangezien onze huid een essentieel deel is van onze menselijke microbioom, heeft dit verlies van olie effect op ons hele immuunsysteem. 

signs

Als jouw kind een gevoelige of geïrriteerde huid heeft, overweeg hem of haar dan minder te baden of niet elke keer met zeep te wassen.

Zeep kan ook de opname van vitamine D in de weg staan. Zonlicht transformeert stoffen in je huid tot vitamine D3, wat dan door onze lever en nieren wordt verwerkt tot een actieve vorm van vitamine D. Wetenschappers hebben ontdekt dat de olie in het talg van de huid een belangrijke rol speelt bij de opname van vitamine D. Als we deze oliën verwijderen, verstoren we het hele mechanisme - wat van de tijd dat het zonlicht ons bereikt tot het verschijnen van actieve vitamine D in onze systemen 48 uur duurt.

Een onderzoek dat Hawaiiaanse surfers aantrof met een extreem laag gehalte van vitamine D bood al enige aanwijzingen voor het problem: watersporten en veel in bad gaan kan net zo slecht zijn voor je huid als met zeep wassen. 

De gevolgen van een vitamine D-tekort zijn al ernstig genoeg (van luchtwegaandoeningen en een hoger risico op kanker en een psychische stoornis, tot bot- en spierzwakte) zonder de beschadiging van de microbiota op onze huid waarmee we infectie tegengaan.

繊細

Het kan de moeite waard zijn om je wasroutines aan te passen en de zeep in zijn bakje te laten liggen. Of - als je het je kunt veroorloven - overwegen om biologische zeep te kopen met minder chemische toevoegingen. En zorg dat je alleen sopt waar het nodig is: tussen de tenen, in de liezen en onder je oksels. Zo heeft je huid meer de vrijheid om te doen waar het echt voor bedoeld is: je tegen ziektes beschermen, groot en klein.

En bedenk ook dat shampoo dezelfde effecten — en problemen — als zeep heeft (tot het grote genoegen van de cosmetische industrie)... Misschien is het tijd dat we overwegen ons lichaam vaker in staat te stellen om zijn natuurlijke, gezonde ding te doen. Daar zijn lichamen namelijk best heel goed in! 

Reacties

Ook interessant