Zes redenen om na het plassen niet door te trekken

Als de nood hoog is en het is slechts een kleine boodschap, hoe ziet de standaardprocedure er dan uit? Natuurlijk lopen we allemaal naar het toilet, gaan zitten (of niet, als je een kerel bent) en laten het dan lopen. Best eenvoudig, toch?

Maar als dat allemaal achter de rug is, is de volgende stap eigenlijk best heel belangrijk. Doortrekken of niet doortrekken? Welnu, hier zijn zes goede redenen waarom je dat gele goedje misschien eens een keertje zou moeten laten liggen...

1. Het is duur

Water kost geld en de meeste conventionele wc's verbruiken meer dan 11 liter water per spoelbeurt. Probeer eens een paar spoelrondes over te slaan en je merkt het meteen op je volgende waterrekening. Als je een beetje krap bij kas bent, is dit een manier om de huishoudelijke kosten in te perken.

401Calculator

2. Het verstoort je slaap

Als je een lichte slaper bent, kan het zijn dat je 's nachts vaker opstaat om te gaan plassen. Dit kan vervelend zijn, maar niets om je zorgen om te maken. Je kunt deze nachtelijke tripjes naar de wc minder storend maken door niet door te trekken, want het lawaai van het doorspoelen kan je nog wakkerder maken en dat maakt het lastig om weer in slaap te vallen. Het kan bovendien anderen in je huishouden wekken en de volgende ochtend bij het ontbijt zorgen voor wat wat vuile blikken in jouw richting.

3. Het is slecht voor het milieu

Schoon water is waardevol en wordt met de dag schaarser. Nu is de tijd om een heel stuk zuiniger te zijn op deze waardevolle grondstof en niet onnodig doortrekken is een goed begin. Vijf of zes keer per dag plassen telt nogal op als je elke keer doortrekt — dat is ongeveer 68 tot 75 liter water om maar die gele teint in je wc-pot te vermijden. Iets om serieus over na te denken.

4. Het beïnvloed de waterdruk en temperatuur

Het is ons allemaal wel eens overkomen. Je geniet van een heerlijk warme douche en dan verdwijnt opeens het koude water en wordt je haast levend verbrand! Iemand heeft duidelijk de wc gebruikt zonder te weten (of erom te geven) dat er iemand onder de douche stond. Gelukkig zijn de meeste moderne systemen ontworpen om dit probleem te vermijden. Maar toch, waarom het risico lopen? Vooral als je tegelijkertijd water en geld kunt besparen!

5. Urine is eigenlijk heel erg schoon

Urine is niet volledig steriel, maar het is makkelijk een stuk schoner dan je speeksel. Dus het laten liggen in de wc-pot kan jouw toilet absoluut niet schaden.

6. Doortrekken verspreidt ziektekiemen

De meeste mensen vinden het idee van niet doortrekken heel erg goor. Maar de realiteit is: de toilet doortrekken kan ziektekiemen verder verspreiden dan als je niet doortrekt. Als het water begint te stromen in de wc-pot, spettert een gedeelte tegen de vloer van de wc. Dat zie je misschien niet, maar het gebeurt wel degelijk. In dit water zitten urine en fecale bacteriën. Door niet door te trekken, houden we die bacteriën in de pot, waar ze horen.

Maar op momenten dat doorspoelen nodig is, doe dan de toiletbril eerst omlaag om het gespetter in te perken.

Als je deze redenen overtuigend vond, kan het goed zijn om een paar keer het doortrekken thuis over te slaan. Openbare toiletten en wc's op je werk zijn natuurlijk een ander verhaal. Tenzij je jouw collega's kan overtuigen om wat milieubewuster met de wc om te gaan, kun je waarschijnlijk maar beter doortrekken als je bent geweest. Maar het is het proberen waard. Als mensen eenmaal begrijpen dat je hiermee geld bespaart en het milieu een handje helpt, zouden ze er wel eens voor open kunnen staan.

Bron:

littlethings 

Reacties

Ook interessant