Medicatie tegen Ziekte van Alzheimer maakt vullingen mogelijk overbodig

Als je een gaatje krijgt of er brokkelt een stuk tand af bij het kauwen van iets hards, gebruikt je tandarts een vulling om het gat of het afgebrokkelde stuk te repareren. Maar onderzoekers hebben een sensationele ontdekking gedaan waardoor — hopelijk in de nabije toekomst — vullingen verleden tijd zullen zijn.

Danny Garza the Dentist

Een onderzoek van de universiteit King's College London, verschenen in het tijdschrift Nature, heeft aangetoond dat een medicatie voor alzheimer de groei van tandbeen bevordert. In het onderzoek stimuleerde het celgroei in de tandpulpa, waardoor nieuwe tandbeenproductie op gang kwam wat de tand beschermt en een vulling overbodig maakt.

Als een tand beschadigd wordt door infectie of doordat er bij een val een stukje afbreekt, groeit er een dun laagje tandbeen om de getroffen plek te beschermen en het binnenste weefsel van de tandpulpa af te sluiten. Maar dit laagje is niet genoeg om de diepere holte in de tand op te vullen. Daarom worden kunstmatige vullingen met tandheelkundig cement, bijvoorbeeld, gebruikt om de persoon weer de mogelijkheid te geven om te kauwen.

Helaas komt het erg veel voor dat de wortels onder de vulling geïnfecteerd worden en bovendien moeten vullingen op den duur sowieso worden vervangen. Op een bepaald punt kan de tand geen vullingen meer aan en moet dan getrokken worden.

Tooth infection

Met deze nieuwe methode wordt er een kleine, biologisch afbreekbare collageenspons in de holte van de tand geplant. Het hoofdingrediënt is echter het middel tideglusib, een remmer van het enzym GSK-3 dat ook als behandeling tegen alzheimer wordt gebruikt. Het enzym is wat verdere tandgroei tegengaat, dus terwijl de spons biologisch afbreekt, levert het tideglusib wat op zijn beurt weer een hogere productie van tandbeen bevordert. Uiteindelijk neemt het tandbeen de ruimte in waar de spons eerst zat. 

Tot nu toe is dit alleen nog op muizen getest (met extreem kleine sponsjes, nemen we aan). Maar aangezien de medicatie al op mensen wordt toegepast, is de kans dat er binnenkort op mensen wordt getest groot. Wetenschappers hebben zelfs al de hoop dat vergevorderde schade aan tanden met deze methode kan worden behandeld, in het bijzonder in gevallen waarbij tandvlees is afgestorven. 

Pixabay

Als de GSK-3 remmer getest en goedgekeurd wordt voor mensen, dan kunnen vullingen en alle onaangename bijwerkingen van dien binnenkort verleden tijd zijn. Wordt vervolgd! 

Bron:

treehugger

Reacties

Ook interessant