Laat je wasmachine weer glimmen!

Een wasmachine heeft één taak: je kleding wassen. Maar wat doe je als de wasmachine vies wordt? Hier zijn een aantal handige tips voor hoe je haar weer schoon krijgt! 

1. Spoel de wastrommel

Zelfs als de trommel er schoon uitziet, de werkelijkheid is waarschijnlijk anders. Ziektekiemen en bacteriën verzamelen zich in elk hoekje en gaatje. Het beste is om de wasmachine elke paar maanden leeg aan te zetten. Daar kun je dan ook 2 vaatwastabletten bij gooien en een cyclus op 60 °C starten. Hardnekkige ziektekiemen en kalkaanslag hebben dan geen enkele kans! 

2. Vermijd geurtjes

Heb je ooit de wasmachine open getrokken en een vreselijke geur geroken? Dit kan hebben als schimmel zich in de machine heeft opgehoopt, wat zowel in de afdichting van het deurtje kan gebeuren als in beter verstopte delen. Gelukkig helpt het om het deurtje open te laten na een wascyclus, zodat de lucht kan circuleren. Dit zal dit muffe geur voorkomen.

Twitter/HeatherHurczyn

3. Maak het filter schoon

Het vuilfilter is bedoeld om de pomp in de wasmachine te beschermen. Dingen zoals tissues, muntjes en stukken stof kunnen de pomp verstoppen, dus de filter verzekert een soepele werking. Maar ziektekiemen en schimmel kunnen zich in het filter verzamelen en in je was gaan zitten. Daarom is het belangrijk dat je het filter regelmatig schoonmaakt. Meestal vind je het filter onderaan de wasmachine achter een beschermende klep. Leg een handdoek neer om een grote bende te vermijden. Als je het filter niet kunt vinden, bekijk dan de handleiding van je machine.

Youtube/HotpointServiceUK

Als je het filter hebt gevonden, schroef je voorzichtig de dop los. Het is volledig normaal dat er een beetje water uitloopt. Stukjes vuil en andere rommel zal er ook uitlopen.

Youtube/HotpointServiceUK

Controleer met je hand of alles er daadwerkelijk is uitgelopen en maak het filter en de slang schoon. Zorg ervoor dat alles weer goed en stevig op zijn plek is voordat je de wasmachine weer gebruikt. 

4. Reinig de deurafdichting

Of je er nu vuile kleding in doet of natte kleding uithaalt, je was komt altijd in aanraking met je deurafdichting. De afdichting is er om te verzekeren dat er geen water uit het deurtje druipt, maar het is ook de ideale voedingsbodem voor bacteriën en ziektekiemen. Stilstaand water leidt gemakkelijk tot schimmel. Veel te weinig mensen denken hieraan, waardoor vuil en viezigheid zich kan ophopen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt. Dus neem voor elke wasbeurt een halve minuut om de deurafdichting grondig af te nemen. Een positieve bijkomstigheid: je was komt niet meer in aanraking met vuil bij het uit de trommel halen.

Twitter/https://twitter.com/Pelectrics/status/720153129409388544

5. Reinig het wasmiddelbakje

Meestal wordt niet alle wasmiddel gebruikt. Dit betekent dat het vochtig in de machine achterblijft en veel sneller schimmel veroorzaakt dan je misschien denkt. Je kan beter het hele bakje eruit halen en het grondig met een oude tandenborstel en een beetje allesreiniger schrobben. Als je niet zeker weet hoe je het bakje verwijderd, raadpleeg dan de handleiding. Het kost maar een paar minuutjes tijd om te zorgen dat je was lekker fris blijft!

Twitter/morenoclaus2

6. Gebruik het juiste wasmiddel

Met zoveel soorten wasmiddel in de supermarkt, is het gemakkelijk om overweldigd te worden. Hoe weet je nu welke echt werkt en, belangrijker nog, welke het beste voor jou werkt? Er is een interessante verbinding ontdekt tussen vloeibare wasmiddel en schimmelgroei. Grijp in het vervolg dus liever naar waspoeder, dan beperk je de kans op schimmelontwikkeling in de machine. 

Twitter/TomVierhile

Als je deze tips opvolgt, zal niet alleen je wasmachine je dankbaar zijn, maar je was ook! Een klein beetje onderhoud kan een heleboel gedoe voorkomen. 

Reacties

Ook interessant