Zo gebruik je urine als huidzalf

Voor deze behandeling is durf vereist. Maar het heeft een lange geschiedenis en traditie: urine als huismiddeltje. 

In de alternatieve geneeskunde en de homeopathie wordt het al lang toegepast om een verscheidenheid van aandoeningen te behandelen. Veel mensen zweren bij de gewoonte van het aanbrengen van urine op de huid of zelfs het drinken ervan! Van infecties en brandwonden tot droge huid, urine schijnt te helpen bij celvernieuwing. 

Een dappere redactrice trok de stoute schoenen aan en deed de zelftest. Ze leed jarenlang aan huidproblemen en toen ze hoorde dat het ureum in urine haar huid zou kunnen helpen genezen, was ze in eerste instantie sceptisch. Ze vroeg zich af of het niet heel vies zou ruiken — en zit urine niet vol ziektekiemen en bacteriën?

Toch besloot ze de uitdaging aan te gaan en het uit te proberen. Twee weken lang bracht ze "gewassen plas" op haar gezicht aan.

Het is belangrijk om niet het eerste beetje urine te gebruiken dat bij je plas uitgescheiden wordt, aangezien het bacterieën van de huid bevat. De eerste plas van de dag is bijzonder rijk aan voedingsstoffen, die het hele nacht heeft kunnen absorberen — vandaar dat voor deze toepassing "ochtendurine" wordt aanbevolen.

En zo begon haar experiment... 

Ze ging trouw elke ochtend eerst naar het toilet, liet de eerste derde van de plas direct in het toilet druppelen en ving dan de rest op in een stukje watten. Na de eerste afschuw smeerde ze haar huid in met de urine. Ze was vooral bang dat ze misschien zou gaan stinken en vroeg haar zus om even goed aan haar gezicht te ruiken.

Alles leek echter helemaal in orde te zijn zodra de urine geabsorbeerd was. Haar zus beschreef de geur als zoet en helemaal niet zo onaangenaam! Na een week begon ze zich zorgen te maken, omdat het juist achteruit ging met haar huid — een heel stuk achteruit. 

Dry

Aangezien ze met een droge, broze, schilferende huid zat, leek deze therapie eerder oplichterij. Ze stopte het experiment en sprak met een expert. De wetenschapper bevestigde dat de urine de huid kan irriteren als je teveel aanbrengt.

Maar toen gebeurde er iets buitengewoons: de droge huid schilferde er vanzelf af en eronder vandaan kwam de huid op haar gezicht perfect zacht en glad tevoorschijn. Klaarblijkelijk had de urine een intense en effectieve schrub veroorzaakt. 

Dus blijft ze nu bij urine als haar voorkeur voor gezichtsverzorging?

Piss

Nee. Ook al werkt het, is het niet de krachtigste methode: urine bestaat grotendeels uit water en slechts 5% uit ureum. Je kunt echter crèmes kopen met 10% of meer ureum, die veel betrouwbaarder zijn.

Zodra haar huidaandoening weer oplaait, zal ze daar eerder gebruik van maken — ook al waren de resultaten nog zo goed — want ze kan toch niet helemaal wennen aan het idee dat ze "op haar gezicht plast".

Zou jij het doen? 

Reacties

Ook interessant