Pluk de vruchten van je inzet: Tips voor een gigantische tomatenoogst

Sneeuwklokjes en krokussen hebben zich al door de koude grond omhoog gevochten en het landschap met hun prachtige bloemen gekleurd. Dat kan maar één ding betekenen: de lente is gearriveerd! Voor mensen die houden van het serieuzere tuinierwerk, is het nu tijd om de handschoenen, de hark en de gieter tevoorschijn te halen en aan de slag te gaan. In bijna elke groentetuin vind je wel tomaten. Ze zijn redelijk gemakkelijk te verbouwen, maar er de vruchten van plukken — dat wil zeggen: grote, rode, sappige tomaten — is niet zo eenvoudig als het lijkt. Daarom hebben we een aantal tips verzameld die je zullen helpen om het maximale uit je tomatenplanten te halen en van de oogst te genieten zoals nooit tevoren...

1. Ras

Het is altijd een goed idee om een expert (iemand bij de kwekerij of het tuincentrum) te vragen welk tomatenras het beste is voor de omstandigheden waarin jij je groentetuin verbouwt, bijvoorbeeld op een open plek met veel zon of op een balkon met beperk zonlicht, etc. Het feit dat het tomatenras bij het tuincentrum wordt verkocht, betekent niet automatisch dat deze op elke locatie goed groeit.

tomatoes

2. Planten

Of de planten nu uit de winkel komen of uit zaad zijn geteeld, het is altijd aan te raden ze één tot drie dagen voor het planten op hun kant te plaatsen. Hierdoor groeit het bovenste deel van de plant steviger de hoogte in. Voor het daadwerkelijke planten graaf je een greppel uit die als een plantenbed functioneert. Graaf de hele plant in de potgrond in, behalve het deel van de plant dat de hoogte in gebogen is. Zo blijft de plant veel sterker.

Tomato plants growing! - 1

3. Behuizing

Om de plant tegen de wind te beschermen, omhein je het met een draadkooi van 1,50 meter hoog en met een diamater van ongeveer 60 centimeter. Je kunt er zelf één maken met hekgaas en afsluiten met kabelbinders. In het midden van de kooi zet je een emmer neer met gaatjes in de bodem en aan de zijkanten. Deze emmer graaf je een beetje in en vul je dan met water, plantenvoeding en mest. Hiermee wordt de omliggende grond langzaam gevoed, doordat het door de gaatjes heen uit de emmer sijpelt.

YouTube/Tim Farmer

4. Zorg

Tomaten zijn hongerige plantjes en hebben veel voeding nodig, wat betekent dat je ze regelmatig moet bemesten. Het is een goed idee om direct na het planten langdurige mest aan te brengen, maar je kan er beter wel voor zorgen dat je daarna ook regelmatig voor voeding zorgt. Na de eerste oogst dien je elke plant te voorzien van drie theelepels ammoniumsulfaat. Omdat de planten snel groeien, is het belangrijk om regelmatig de okselknoppen te verwijderen - wat ook wel bekend staat als "dieven". Dit helpt de vrucht groter te groeien en sneller te rijpen.

Tomatoes better late than never

Over het algemeen hebben tomaten veel zon, water en voeding nodig. Het is veel werk, maar uiteindelijk is dat het helemaal waard — sappige tomaten, vers uit eigen tuin, zijn veel lekkerder dan wat een supermarkt te bieden heeft.

Deze video toont wat gedetailleerder de behuizingsmethode met emmer en kooi. Veel tuinierplezier!

Reacties

Ook interessant