14 slimme manieren om tijgerbalsem te gebruiken

Veel mensen denken dat tijgerbalsem tot het verleden behoort. Opa gebruikte het al, maar nu hebben we pillen in plaats van zalfjes, toch? Maar tijgerbalsem bestaat al meer dan 100 jaar.

Het originele recept werd in 1870 ontwikkeld door de Chinese plantkundige Aw Chu Kin en in Singapore verspreid. Er zijn geen tijgers pijn gedaan bij het maken van de zalf - het bestaat namelijk uit menthol, kamfer, kajeputolie en verscheidene andere etherische oliën en vaseline. De naam tijgerbalsem komt van de oudste zoon van de maker, Aw Boon Haw, wat vrij vertaald "tijger" betekent. Hier zijn 14 manieren om deze veelzijdige balsem te gebruiken:

Flickr/David Russo

1. Muggensteken
Eén van die jeukende steken opgelopen? Geen zorgen. Een beetje tijgerbalsem erop en je drang om te krabben verdwijnt.

Flickr/torbackhopper

2. Tegen insecten
Aangezien tijgerbalsem zo'n intense, opvallende geur heeft, trekt het niet alleen de aandacht van mensen, maar ook insecten. Insecten houden helemaal niet van de geur en zullen bij de eerste vlaag op afstand blijven. Probeer eens een open potje in de buurt te houden.

3. Lichaamsgeur
Als je extreme lichaamsgeur hebt of naar zweet ruikt, probeer dan eens een beetje tijgerbalsem onder je oksels te smeren. De geur van menthol zal alle andere geuren neutraliseren.

Flickr/Heinrich Plum

4. Pijnlijke gewrichten
Als je aan het einde van een lange dag pijnlijke gewrichten hebt, geen stress: wrijf ze in met tijgerbalsem. Het is niet alleen natuurlijk, maar biedt ook veel verlichting.

5. Verf
Als je na een dagje muren witten onder de verf zit, probeer het eens met tijgerbalsem te verwijderen. Gewoon op je handen smeren en met een handdoek er weer af vegen.

Flickr/Andy Maguire

6. Ongedierte
Als je een kleine invasie van ongedierte in je houten meubels hebt, breng je een beetje tijgerbalsem aan. Kijk toe hoe ze rennen voor hun leven.

7. Zere keel
Grijp naar de tijgerbalsem bij de eerste tekenen van een rauwe keel. Doe een beetje op je vinger en wrijf het op je keel. Het zal je helpen goed door te blijven ademen terwijl je slaapt en tegen de ochtend zou de pijn verlicht moeten zijn.

8. Verstopte neus
Tijgerbalsem bevat veel menthol, net als zoveel andere verkoudheidszalfjes. Probeer eens een beetje onder je neus aan te brengen en adem diep in. Let op: breng niet aan op de gevoelige slijmvliezen binnenin je neus.

Flickr/Aqua Mechanical

9. Hoofdpijn 
Dit is een klassieker: Wrijf een beetje tijgerbalsem op je slapen. Niet alleen verdwijnt je hoofdpijn, je voelt je de rest van de dag ook nog eens verfrist! Kijk uit dat je geen balsem in je ogen krijgt.

10. Pijnlijke voeten
Als je pijnlijke voeten bedekt met eeltplekken hebt, probeer dan tijgerbalsem op ze te smeren. De menthol in de zalf helpt je bloedsomloop te stimuleren en kan de pijn verminderen.

11. Koude voeten
Over voeten gesproken, als je in de winter snel koude voeten krijgt, kan tijgerbalsem je beste vriend zijn. Zoals gezegd, stimuleert tijgerbalsem de bloedsomloop, wat je voeten ook zal opwarmen. Positieve bijwerking: stinkende voeten zullen ook geen probleem meer zijn.

Flickr/frankieleon

12. Misselijkheid
Als je ooit 10 uur in een bus of vliegtuig hebt gezeten met dat misselijke buikgevoel, dan kunnen de essentiële oliën in tijgerbalsem je helpen om diep te ademen en je systeem te kalmeren.

13. Frisse kleding en schoenen
Zo nu en dan kan je die muffe geur krijgen in je kleren of je kledingkast. Schoenenrekken en wasruimtes zijn hier bijzonder vatbaar voor. Probeer een opengeschroefd potje tijgerbalsem in de kast te plaatsen en het zal meteen als nieuw ruiken dankzij de aromatische essentiële oliën.

Imgur/7XmufasaX7

14. Buikpijn
Aangezien tijgerbalsem de bloedsomloop stimuleert en warm op de huid aanvoelt, kan het worden toegepast als je buikpijn hebt. Smeer een beetje rondom je navel en laat het intrekken. Het werkt als een verwarmingskussen en helpt buikpijn verlichten.

Tijgerbalsem is super handig - geen wonder dat het al meer dan 100 jaar op de markt is. Volgende keer dat je een potje in je handen hebt, weet je wat je ermee kunt doen.

Reacties

Ook interessant