Zo maak je een unieke handtas met de treklipjes van frisdrankblikjes

Ooit overwogen om je eigen handtas te maken? Het vergt enige inspanning, maar het biedt je ook de kans om uitdrukking te geven aan je creativiteit en je eigen one-of-a-kind tas te maken. Erika is een jonge, Spaanse vrouw die graag op allerlei unieke manieren creatief is — ze bedacht bijvoorbeeld dit idee voor het maken van een handtas met treklipjes van oude frisdrankblikjes! Het proces kan er op eerste gezicht een beetje complex uitzien, maar zodra je de basis onder de knie hebt is het eigenlijk best eenvoudig. Tijd dus om de recyclebak om te keren en massaal die lipjes te verwijderen — want we gaan een handtas maken!

Youtube/ErikaCreativa

Je hebt nodig:

Voor een gehaakte bodem:

Zo ga je aan de slag: 

Je verdeelt de 480 lipjes op in 12 rijen van elk 40 lipjes lang. We beginnen met het afknippen van 12 strengen koord, elk ter lengte van ongeveer 1 meter.

Neem één streng en rijg deze door de naald. Overlap dan drie lipjes zoals op de onderstaande foto:

Youtube/ErikaCreativa

Rijg de naald en draad door het laagste deel van het middelste lipje en vervolgens door het bovenste deel van het linker lipje. Houd ongeveer de lengte van je wijsvinger aan draad over aan de linkerkant.

Nu rijg je de naald door het bovendeel van het lipje aan de rechterkant en dan weer door het onderste deel van het middelste lipje. Bekijk de video onderaan om duidelijk te zien hoe je dit doet.

Youtube/ErikaCreativa

Nu voeg je een vierde lipje toe en rijg je de naald door het laagste gaatje van dit nieuwe lipje en dan door het bovenste deel van het lipje aan de rechterzijde. Ga hiermee door totdat je het hele koord met treklipjes hebt geregen.

Youtube/ErikaCreativa

Nu verbind je de twee uiteinden van de ketting die je net hebt geregen. Dit doe je door de uiteinden van het koord bij elkaar te brengen en elk te rijgen door het lipje aan het tegenovergelegen uiteinde, zoals op onderstaande beeld wordt getoond:

Youtube/ErikaCreativa

Hecht het koord af met een dubbele knoop en je eerste rij is klaar.

Precies op de plek waar je deze eerste rij hebt afgehecht, plaats je een lipje onder de rij en begin je de tweede rij met precies hetzelfde rijgproces. Maak de rij af en voeg dan de laatjes lipjes in de rij toe.

Zodra deze rij klaar is, hecht je het weer af met een dubbele knoop.

Youtube/ErikaCreativa

Herhaal dit proces ook voor de overgebleven 10 rijen en knip alle uitstekende strengen af zodra je klaar bent.

Youtube/ErikaCreativa

In deze video kun je het hele proces volgen:

Voor de bovenzijde en de bodem van de handtas zul je je aan de haakkunst moeten wagen! Wie nooit eerder heeft gehaakt, kan dit filmpje bekijken om te ontdekken hoe het werkt.

Het onderstuk is ongeveer 12 cm breed en 25 cm lang. Erika knipt de plastic canvas op maat en voegt het aan de bodem toe om die te verstevigen. Dan naait ze de bodem aan de bovenzijde van de lipjestas vast. De laatste stap is het aanbrengen van de studs aan de bodem.

Youtube/ErikaCreativa

Je kunt ook gewoon de onderkant dichtmaken door de lipjes in de laatste rij bijeen te brengen en ze zo af te hechten:

 

Om de bovenzijde van de tas af te maken, kun je een gehaakte rand van ongeveer 5 cm dik maken.

Youtube/ErikaCreativa

De hengsels van de tas maak je met nog een rij van 40 treklipjes.

Youtube/ErikaCreativa

En klaar ben je! Een super originele handtas die je helemaal zelf hebt gemaakt. Je zult zeker veel complimentjes ontvangen en kijk maar niet vreemd op als mensen je opeens vragen waar ze er ook zo één kunnen kopen!

Reacties

Ook interessant