9 slimme toepassingen voor natriumcarbonaat in je tuin

Er zijn weinig huishoudproducten die zo veelzijdig zijn als soda, ook wel bekend als natriumcarbonaat. Of het nu is als middel tegen brandend maagzuur, zilverpoets of geurvreter voor je koelkast, dit schijnbaar magische poeder wordt in talloze situaties toegepast. Maar nu het tuinseizoen in aantocht is, is het tijd om dit huishoudelijke wonder nog een extra blik waardig te gunnen. Hier zijn negen manieren waarop je je groene vingers kunt optimaliseren met het gebruik van soda buitenshuis...

1. Meeldauw

Meeldauw is de algemene term voor een verscheidenheid van verschillende schimmels die een melkwitte laag op de bladeren achterlaten. Het is de nachtmerrie van elke tuinierder, maar er is gelukkig een oplossing. Mix twee theelepels natriumcarbonaat met ruim een liter water en spuit om de 10 dagen op de bladeren. Je problemen met meeldauw behoren dan gauw tot het verleden.

Mehltau an Zucchini

2. Onkruid

Ongewenste planten die in de barsten en tussen de tegels in de achtertuin of op het terras groeien zijn een echte hinder. Maar als je wat natriumcarbonaat sprenkelt over de plekken waar ze tussenuit groeien, is je onkruidprobleem in een mum van tijd opgelost.

tiny weeds in brick seams

3. Mieren

Even vooropgesteld: mieren zijn super voordelig voor de tuin en zouden überhaupt niet moeten worden verdelgd, tenzij ze echt een probleem veroorzaken (bijvoorbeeld doordat ze zich in de wanden van je huis hebben genesteld). Maar als het echt nodig is, kun je een mix van soda en poedersuiker op hun voornaamste wandelwegen strooien en je bent snel genoeg van ze af.

Hey guys come here, I found food

4. Splinters

Splinters zijn bijna onvermijdbaar als je in de tuin werkt. Als dat vervelende stukje hout zich er niet zo makkelijk uit laat trekken, probeer er dan eens wat natriumcarbonaat op te wrijven, het in verband te wikkelen en drie tot vier uur te laten inwerken. Hierdoor zou de splinter ver genoeg uit de huid moeten komen om goed grip te kunnen krijgen en het eruit trekken.

z05

5. Etiketten

Als het fruit rijp is, is het tijd om je eigen jam te maken. De meeste mensen gebruiken oude potten waar eerder al iets anders in zat en meestal zit er dan nog een groot etiket op. Om deze te verwijderen, maak je een pasta van bakolie en soda en smeer je de pasta op de etiketten. Een half uur later komen die etiketten er haast vanzelf af!

5953 plum jam

6. Kalkaanslag op bloempotten

De bloemen zien er prachtig uit, maar die potten! Yakkes! Om van die lelijke kalkaanslag op je bloempotten af te komen, maak je een mix van soda, citroenzuur en maïzena. Deze combinatie op zichzelf zal niet veel effect hebben, maar als je de potten eerst in verdunde azijn weekt, dan verwijdert deze mix de kalk in een oogwenk.

Pixabay

7. Vlekken

Als je buiten in de tuin werkt, horen vlekken op je kleding er nu eenmaal bij. Maar dat betekent niet dat je er dan maar mee opgescheept hoeft te zitten! Mix wat natriumcarbonaat met water tot een pasta en wrijf het in de vlekken. Laat het een tijdje zitten en spoel het dan uit. Die vlekken zijn nu verleden tijd!

IMG_7178

8. Geuren

Zware, onaangename geuren horen gewoon bij de natuur en die zul je in je tuin niet kunnen vermijden. We raden je dan ook  niet aan om de geur van de composthoop te verbloemen door er een laag soda overheen te strooien, maar je kunt het wel op andere plekken gebruiken. Bijvoorbeeld voor vuilnisbakken in de garage of de schuur. Daar zou je wellicht een bakje natriumcarbonaat naast kunnen zetten om het merendeel van de geur te absorberen. 

Pixabay

9. Bladluizen

Als je dacht dat meeldauw erg was, dan heb je deze kleine opdonders nog niet meegemaakt. De meeste mensen hollen bij het ontdekken van deze beestjes op hun planten meteen naar de bouwmarkt om een stevige pesticide te kopen, maar er is een veel natuurlijkere oplossing. Mix twee theelepels soda met ruim een liter water en spuit op de geplaagde planten. Als het regent, voeg je gewoon een beetje bakolie en biologisch huishoudzeep aan de mix toe zodat het aan de bladeren blijft plakken. Als je schildluis en wolluis opmerkt op de bladeren, voeg dan ook wat gerectificeerde alcohol toe aan deze mix.

Eggplant (Solanum melongenae): Aphids

Natriumcarbonaat in huis hebben is altijd een goed idee en nu kun je meteen ook een bakje ervan in je schuur opslaan. Veel plezier met tuinieren!

Reacties

Ook interessant