Huisgemaakte kriebelbeestjes: Rupsjes van Drinkrietjes

Het is alweer lente en de bomen en bloemen zijn niet de enigen die weer tot leven komen. Overal waar je kijkt vliegen en kruipen er weer veel kleine beestjes die zoemend en brommend onderweg zijn. In dit jaargetijde is het niet ongebruikelijk om rupsjes blaadjes te zien kauwen terwijl ze zich voorbereiden op hun grote metamorfose tot prachtige vlinder. Om deze magie na te bootsen, hebben we een leuk projectje voor je om je eigen rupsjes te maken die je zelfs tot leven kunt wekken! Zo doe je dat...

Je hebt nodig:

  • een buigzaam plastic rietje
  • nagelschaartje
  • groen vouwpapier
  • smeltlijm
  • een zwarte, watervaste stift

Zo maak je ze:

Knip vanaf het uiteinde die het verst van het buigzame gedeelte weg zit het rietje helemaal door, totdat je bijna bij het buigzame deel bent aangekomen.

Daar kun je het stukje helemaal afknippen.

Knip het rietje daar net achter, aan de andere zijde, een stukje in.

Haal het buigzame gedeelte erbij en knip de zichtbare kreuken halverwege tot het midden van de diameter van het rietje.

Trek het buigzame deel uit elkaar en gebruik het schaartje om elke tweede "halve ring" in het midden door te knippen.

Nu kun je de kleine "pootjes" uit elkaar buigen.

De volgende stap is dat je het stukje dat je eerder afknipte nu via de snede het rietje in schuift, totdat het er aan het andere uiteinde weer een beetje uit komt.

Met een watervaste stift teken je oogjes en voetjes op het rietje.

Knip uit een stukje vouwpapier de vorm van een blaadje en gebruik wat smeltlijm om het rietje op het vouwpapier vast te maken, onderaan het buigzame deel. Als je nu trekt aan het deel dat je in het rietje hebt geschoven, lijkt het alsof de rups beweegt.

Deze zelfgemaakte rupsjes hebben niet een hele praktische toepassing, maar zijn super leuk om te maken en om mee te spelen, vooral voor de kinderen. En zeg nou zelf: moet alles altijd maar weer zo praktisch zijn? Een klein beetje eenvoudige "magie" kan je hele dag al opvrolijken en het kind in iedereen naar boven brengen. Op een zonnige lentemiddag is dat een fantastische gemoedstoestand om te hebben... Veel speel- en knutselplezier!

Reacties

Ook interessant