Negen van de best bewaarde geheimen van klusjesmannen (en -vrouwen)!

Als het aankomt op timmeren, zagen, schroeven, boren en verven, huiveren velen van ons bij het idee dat we een verfborstel of elektrisch werktuig moeten oppakken. Maar hoezeer we er ook een hekel aan hebben, de meesten van ons zullen op zijn minst af en toe een paar klusjes in het huis moeten uitvoeren. Een spijkertje hier, een likje verf daar... dat was allemaal niet zo'n ramp, toch? Hier zijn een paar eenvoudige trucs die je volgende huishoudelijke klus zal omtoveren van een karwei tot een plezier...

1. Druipvrije blikken

Verf, lak en beits zit meestal in een blik. Als je je verfborstel erin doopt, heb je in een mum van tijd teveel verf te pakken en afvegen aan de binnenkant van de bovenrand kan er echt een boeltje van maken. Om druppels langs de kanten van het blik te vermijden, kun je een elastiek (of de afgeknipte rand van een rubberen handschoen) overdwars over de opening spannen en de borstel erlangs halen om het overtollige verf te verwijderen. Bevestig het elastiek aan beide kanten van het blik met tape, zodat het er niet af glijdt. Als je geen elastiek kan vinden, werkt een stuk draad ook goed.

YouTube/Mr. Hacker

2. Boor de juiste diepte

Een boor is een elektrisch werktuig en het is gemakkelijk om er een beetje te ver mee door te draven, met enige vervelende consequenties. Je wilt per slot van rekening niet een kijkgat in je badkamer maken, terwijl je eigenlijk gewoon een schilderijtje probeerde op te hangen in je woonkamer? Om te vermijden dat je te diep boort, meet je gewoon de lengte van de plug en markeer je die lengte op de boor met wat tape. Nu weet je precies wanneer je moet stoppen met boren.

YouTube/Mr. Hacker

3. Veilig een spijker slaan

De spijker op zijn kop slaan is makkelijker gezegd dan gedaan. Hebben we immers allemaal niet een keer een blauwe duim gehad om dat te kunnen beamen? Hier is een handige tip om je te helpen je vingers intact te houden, terwijl je de spijker perfect recht slaat. Gebruik gewoon een kam, een wasknijper of een schuifspeld om de spijker vast te houden en begin te hameren. Geen bonzende duimen meer!

YouTube/Mr. Hacker

4. Schroeven sneller verzinken

Afhankelijk van het gereedschap dat je gebruikt en het materiaal dat je probeert te doordringen, kan een schroef verzinken best een lastig karwei zijn. Wat de taak een stuk makkelijker kan maken is de schroef over een stuk zeep wrijven voordat je met schroeven begint. De zeep werkt als een smeermiddel en zou het boren makkelijker moeten maken.

YouTube/Mr. Hacker

5. Tegel snijden

Om tegels te snijden zonder de randen af te brokkelen of ze te versplinteren, week je ze eenvoudigweg voor het snijden twee uur in water. Zo absorberen ze het vocht, waardoor het veel gemakkelijker is om nauwkeurig te snijden met een glassnijder.

YouTube/Mr. Hacker

6. Houd spijkers, schroeven, bouten, etc. bij de hand

Als je merkt dat je schroeven, spijkers en andere ijzerwaren overal en nergens heen rollen, probeer dan een extra sterke magneet te gebruiken om ze op één plek te houden. Je kunt een magneet aan de onderkant van je hamer bevestigen, of eentje in een zweetbandje aan je pols schuiven.

YouTube/Mr. Hacker

7. Magnetische boortjes

Wie heeft dit niet meegemaakt: je moet boven je hoofd boren of op een moeilijk bereikbare plek en je schroeven blijven maar van de boor af vallen voordat je ook maar de kans hebt gehad om te beginnen! Een gemakkelijke oplossing is om een neodymiummagneet aan je boor te bevestigen. Dit magnetiseert de hele boor en houdt je schroef op zijn plek tot je met boren begint.

YouTube/Mr. Hacker

8. Kleine voorwerpen verven

Kleine voorwerpen met een ongebruikelijke vorm verven kan best een uitdaging zijn. Als je het ergens op neerlegt, moet je het op een bepaald punt weer omdraaien en dan plakt de verf of geeft af. Bovendien is het lastig om alle hoeken mee te pakken. Een goede truc om dit veel gemakkelijker te maken, is om het voorwerp op te hangen in een kartonnen doos. Zo kom je goed bij elke kant van het voorwerp, zonder dat je het hoeft aan te aken en als je het wilt omdraaien, kun je eenvoudigweg het koord een beetje draaien. Als alle gaten dicht getapet zijn, biedt de doos ook een goede beschermen tegen verstuiving!

YouTube/Mr. Hacker

9. Schone verfbakken

Verfbakken schoonmaken kan erg ondankbaar werk zijn — hoe hard je ook je best doet, er blijft altijd wel een beetje verf achter in de groeven. Om dit probleem te voorkomen, bedek je de bak met aluminiumfolie of plastic folie voordat je er verf in giet. Als je aan het eind van de dag klaar bent, haal je de folie eruit en gooi je het weg. Je bak is nog zo goed als nieuw en klaar voor het volgende verfproject!

YouTube/Mr. Hacker

Je kunt all trucs in deze video in actie zien:

Deze tips zijn handig, maar verwacht geen wonderen. Uiteindelijk is het aan jou om de boor recht te houden en te zorgen dat de verf niet in strepen opdroogt. Maar alle kleine beetjes helpen!

Bron:

YouTube

Reacties

Ook interessant