Propolis: een bijenproduct dat infecties en ziektes tegengaat

Veel mensen hebben nog nooit van propolis gehoord, maar het blijkt dat bijen meer dan alleen honing produceren. Propolis wordt door bijen geproduceerd om hun korf stabieler te maken en te beschermen tegen geuren en ziektes. Het werd al gebruikt door de oude Egyptenaren om mummies te balsemen! Vandaag de dag weten we dat het in een breed scala aan omstandigheden kan helpen. Het verschijnt in verschillende consistenties en kleuren, van licht- tot donkerbruin.

Emergence

Propolis bestaat uit boomhars, essentiële oliën, pollen, bijenwas en — niet zo ranzig als het wellicht klinkt — bijenspeeksel. Het is rijk aan bouwstoffen, vitamines, aminozuren en natuurlijke suikers.

De toepassing in de traditionele en alternatieve geneeskunde wijst erop dat propolis ontstekingsremmend, antibiotisch, anti-depressief en antioxiderend is — EN dat het je immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de heling van wonden. Daarom gebruiken mensen het tegen bronchitis, faryngitis, virussen in de longen, oren en holtes, amandelontsteking en zelfs gevallen van herpes of griep. Bovendien kan het helpen bij tandproblemen, klachten aan het verteringsstelsel en gynaecologische infecties. 

s

Voor geneeskundige doeleinden gebruiken mensen gewoonlijk een oplossing van 10%, die doorgaans verkrijgbaar is bij je plaatselijke apotheek. Maar je kunt er ook zelf één bereiden. 

pint1

Zo maak je het zelf: 

Voor gevallen van sinusitis, tonsillitis en andere keel-, neus- en ooraandoeningen, evenals tandheelkundige klachten, mix je propolis met zout volgens de verhouding 1:10. Meng met water en gorgel de oplossing, of dep het op een wattenschijfje en dan op het deel van je lichaam dat is aangedaan. Bij oorinfecties bij kinderen verdun je de oplossing 1:1 met warm water. 

Ear

Je kunt ademhalingsproblemen behandelen door één druppel propolis te mengen met één theelepel zout, dit in water op te lossen en de combinatie in een inhalator te gieten, waarna je het inhaleert. 

Voor je immuunsysteem in het algemeen los je 15 tot 20 druppels op in 1/3 kopje melk of water en dit drink je vervolgens een half uur voor je volgende maaltijd op. 

Als je lijdt aan maagklachten of last hebt van je spijsvertering, drink dan 15 tot 20 druppels propolis gemengd met 1/3 kopje warm water, eveneens een half uur voor de volgende maaltijd.

Ohne Titel

Voor herpes, snijwondjes, schimmelinfecties of andere huidproblemen kun je een paar druppels pure propolis op een wattenschijfje doen en aanbrengen op de getroffen plek.

Voordat je propolis gebruikt, dien je altijd je arts te raadplegen wat betreft je klachten om te controleren of je niet een conventionelere behandeling behoeft. Ook belangrijk om te weten: de stof is niet geschikt voor gebruik bij kinderen tot drie jaar oud, aangezien ze een allergische reactie op propolis zouden kunnen hebben. Iedereen die allergisch is voor bijenwas moet deze stof ook zeker vermijden. 

Maar voor de rest van ons is het een prachtige, eenvoudige manier om te profiteren van één van de beste remedies die moeder natuur te bieden heeft! 

Reacties

Ook interessant