Oorsmeer kan veel over je gezondheid verraden

Zoals geldt voor de meeste lichaamsvloeistoffen, is oorsmeer nou niet bepaald een nonchalant gespreksonderwerp. Maar het feit is dat dit plakkerige goedje erg belangrijk is voor ons lichaam en ons veel informatie kan geven over onze gezondheid. Het klinkt in eerste instantie misschien als een goor idee, maar kijk de volgende keer dat je je oren schoonmaakt eens wat beter naar wat eruit komt.

Wat veel mensen niet weten is dat oorsmeer niet gewoon een vieze ophoping is in je oor. Het wordt eigenlijk door je lichaam aangemaakt om te voorkomen dat bacteriën en vuil je gehoorkanaal binnendringen, dus deze plakkige smurrie draagt eigenlijk juist zorg voor de hygiëne, gezondheid en functionaliteit van je oor. De smeer zelf is een combinatie van lange-keten vetzuren, squaleen en alcohol.

Maar ongeacht hoe belangrijk deze substantie ook is, niemand wil het uit iemands oor zien druipen. Dus als je merkt dat er een beetje teveel in je oor zit, neem dan gewoon een vochtige doek om het schoon te maken. Als je een wattenstaafje gebruikt, zorg dan dat je het niet in je gehoorgang duwt, anders loop je het risico dat je het trommelvlies beschadigt.

Hier zijn een aantal voorbeelden van kleuren oorsmeer en wat ze voor je gezondheid betekenen...

1. Geel, nat en kleverig

Dit is de meest gebruikelijke kleur oorsmeer voor volwassenen. De natte, kleverige textuur helpt uitdroging van de gehoorgang tegen te gaan en voorkomt jeuk.

 2. Grijs

Grijze oorsmeer mag er dan wel ongebruikelijk uitzien, maar als je dit op je wattenstaafje ziet, hoef je je geen zorgen te maken. De grijze kleur is meestal gewoon het resultaat van het natuurlijke reinigingsproces van het oor. Maar als de smeer droog is en brokkelt terwijl je oor jeukt, kan het een teken van eczeem zijn. Als je deze symptomen opmerkt, kun je het beste je arts raadplegen.

3. Lichtgeel

Deze kleur is gebruikelijker bij kinderen. Kinderen produceren over het algemeen veel meer oorsmeer dan volwassenen, maar naarmate ze ouder worden vermindert deze productie meestel geleidelijk.

4. Kleverig en donker

Oorsmeer die donkerder is dan normaal wijst erop dat het lichaam meer dan gebruikelijk transpireert. Hoe donkerder de kleur van de smeer, hoe hoger de kans dat dit extra zweet tot een sterke lichaamsgeur zal leiden. Desondanks is het gewoon gezond.

5. Donker en dik

Nervositeit en stress kunnen ons lichaam ertoe zetten om meer oorsmeer te produceren. Zware transpiratie kan ook leiden tot een verhoging in oorsmeerproductie, wat het gehoorkanaal kan blokkeren en tijdelijk kan leiden tot een gehoorbeperking. Als je merkt dat je oorsmeer donker en dik is, kun je maar beter je oren regelmatig schoonmaken om problemen te voorkomen. Het is een duidelijke indicatie dat je wellicht manieren zou moeten vinden om stress in je leven te verminderen.

6. Droog, wit en vlokkig

Dit is helemaal normaal en een gezond soort oorsmeer. Mensen die dit soort oorsmeer produceren, hebben vaak een minder sterke lichaamsgeur dan mensen die donkere oorsmeer produceren.

7. Zwart of donkerbruin

Oorsmeer die donkerbruin is, of zelfs zwart, kan er een beetje beangstigend uitzien. Maar het goede nieuws is dat er geen reden tot zorg is. De donkere kleur kan het resultaat zijn van een overproductie van oorsmeer (zoals wat er gebeurt als we stress hebben). Het kan ook betekenen dat de smeer gewoon langere tijd in het oor heeft gezeten. Zodra het is verwijderd, zorgt de extra zuurstof ervoor dat het een donkere kleur krijgt.

8. Nat en vloeibaar

Het is normaal dat oorsmeer af en toe uit je oren komt — dat maakt gewoon deel uit van het natuurlijke reinigingsproces. Maar als de smeer in grote hoeveelheden uit je oren druipt en pus of bloed bevat, is dat een duidelijk teken van een geperforeerd trommelvlies. In dat geval dien je direct medische hulp in te roepen.

9. Bloederige oorsmeer

Oude oorsmeer kan er soms uitzien als opgedroogd bloed. Als je dit opmerkt, zorg dan dat je de arts raadpleegt — het zou kunnen betekenen dat je een geperforeerd trommelvlies hebt.

Zoals je ziet, is oorsmeer in een verscheidenheid van kleuren aan te treffen, maar de meeste tinten horen bij een gezond lichaam, zelfs als het er niet altijd zo uitziet. Dus de volgende keer dat je je oren schoonmaakt, neem eens een goed kijkje naar dat vuile wattenstaafje. Misschien doet het je ineenkrimpen, maar het is ook een goede manier om een probleem te signaleren zodat je er meteen actie op kunt ondernemen voordat het ernstige gevolgen heeft!

Reacties

Ook interessant