Op je rechterzij slapen is slecht voor je gezondheid

We slapen gemiddeld ongeveer acht uur per nacht, wat betekent dat we een derde van ons leven in bed doorbrengen. Slaap is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en als we er niet genoeg van krijgen, dan raakt ons lichaam uit balans. Maar volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of Clinical Gastroenterology, is de hoeveelheid slaap die we krijgen niet de enige factor die onze gezondheid beïnvloed. Het onderzoek wees uit dat onze slaaphouding ook een dramatisch effect kan hebben op onze gezondheid.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat het gezonder is om op je linkerzijde te slapen. De redenen zijn best eenvoudig en erg aannemelijk. We hebben er vijf voor je op een rijtje gezet in deze video...

1. Verbetert lymfedrainage

Het onderzoek toont aan dat op je linkerzij slapen een positief effect heeft op het functioneren van het lymfesysteem. Dit systeem vervoert belangrijke voedingsstoffen en reinigt het lichaam door het verwijderen van afvalstoffen, die door de lymfeklieren worden uitgefilterd. Omdat deze afvalstoffen aan de linkerzijde van het lichaam worden afgevoerd voordat ze worden uitgescheid, ondersteunt het de drainage om aan die kant te liggen.

2. Beter voor het hart

Op de linkerzijde van je lichaam slapen maakt het makkelijker voor je hart om bloed door je lichaam heen te pompen. Dit komt omdat de hoofdslagader (de aorta) naar links gebogen is. Als we op onze rechterzij slapen, moet het bloed "bergopwaarts" gepompt worden. Maar als we op onze linkerzijde slapen, bevordert dit de bloedstroom.

3. Verbetert de vertering

Als je op je rechterzij slaapt, maak je het makkelijk voor je maagzuur om in de slokdarm terug te vloeien. Dit heet "gastro-oesofageale reflux", maar staat beter bekend als brandend maagzuur! Als we op onze linkerzij slapen, dan kan het maagzuur niet meer terug in de slokdarm vloeien, omdat deze op de rechterkant van de maag uitkomt. Als je verteringsproblemen hebt, probeer dan zeker op je linkerzij te slapen.

4. Werkt met onze natuurlijke anatomie samen

De maag en de alvleesklier bevinden zich aan de linkerkant van het lichaam. Als we op de rechtzijde slapen, moet het lichaam tegen de zwaartekracht in werken. Dit oefent druk uit op de maag en de alvleesklier, wat een soepel functioneren van de organen in de weg staat.

5. Verlichting voor de milt

De milt bevindt zich ook aan de linkerzijde van ons lichaam. Het orgaan is verantwoordelijk voor het reinigen van ons bloed. Afvalstoffen worden door het lymfesysteem naar de milt vervoerd, waar ze sneller door het lichaam kunnen worden uitgescheid. Door op je linkerzij te slapen, zorg je ervoor dat dit orgaan zijn taak effectiever kan uitvoeren.

Als je nog steeds niet overtuigd bent, probeer dan eens een paar nachten op je linkerzij te slapen en wellicht merk je dat je je een beetje gezonder voelt. Hoe dan ook: baat het niet, dan schaadt het niet!

Reacties

Ook interessant