3 goede redenen: Dit is waarom je beter niet tegen je kind kunt schreeuwen

Kinderen zijn een zegen, maar soms voelt het niet zo. Je kunt ze eenmaal, tweemaal... 50 keer vragen om iets te doen en dan doen ze vaak toch nog het tegenovergestelde. Ze kunnen onhandig, luid en roekeloos zijn — hoe kun je als ouder in vredesnaam je zenuwen intact houden? Het hoofd koel houden in dergelijke situaties is één van de moeilijkste uitdagingen in het leven, maar als je dat niet lukt kan het redelijk drastische gevolgen hebben...

1. Net zo schadelijk als lichamelijke straf

De meeste ouders denken waarschijnlijk dat billenkoek een veel negatievere impact heeft op hun kinderen dan schreeuwen. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen waar regelmatig tegen wordt geschreeuwd uiteindelijk vergelijkbare psychologische consequenties vertonen als kinderen die thuis fysiek werden gestraft.

2. Ernstige psychologische consequenties

Ander onderzoek toont aan dat het regelmatig schreeuwen, vernederen en beledigen van kinderen en tieners kan leiden tot depressie. Het resulterende verlies van zelfvertrouwen kan ook gedragsproblemen opleveren, zoals liegen en stelen.

3. Geen leereffect

Het enige dat je bereikt door tegen een kind te schreeuwen en gillen is dat het zich waardeloos zal voelen. De hersenen van kinderen zijn nog in ontwikkeling en zijn zeer kwetsbaar voor alle vormen van geweld. Alle kinderen hebben lastige fases en dat is volledig normaal. De truc is om een geweldloze manier te vinden om daarmee om te gaan als het zover is. In sommige gevallen dienen ouders ook hun eigen gedrag onder de loep te nemen om te zien of ze wellicht zelf iets doen waar hun kind van uithaalt. Neem een minuutje of twee om te overwegen wat de oorzaken en mogelijke oplossingen zijn... een koel hoofd is de sleutel.

De oude gezegde "kinderen zijn hinderen" kan soms heel erg waar klinken, maar weerspiegelt ook een houding die niet bijdraagt aan een gezonde omgang met de situatie. Kinderen kunnen zelfs de geduldigste persoon op de proef stellen, maar agressie is nooit de juiste oplossing, ongeacht de omstandigheden. Onze kleintjes hebben een strenge en begeleidende hand nodig, maar daar valt een schrille en boze stem niet onder. Als we een minuut nemen om even op adem te komen en ze dan op een kalme en liefdevolle manier te benaderen, komen we er al snel achter dat het ouderschap ook een stuk minder zenuwslopend kan zijn - voor alle betrokken partijen.

Reacties

Ook interessant