Negen interessante feitjes over het menselijk brein

Het brein moet toch het meest fascinerende orgaan van het menselijk lichaam zijn. Wetenschappers zijn nog lang niet achter alle mysteries omtrent dit lichaamsdeel, wat betekent dat elk onderzoek dat wordt gepubliceerd vaak erg verrassend en nieuw is. Sterker nog, je hebt vast nog niet van deze negen nieuwe ontdekkingen gehoord:

Hack the Brain 2016

1. Het brein is vatbaar voor uitdroging

Het menselijk brein bestaat 3/4 uit water. Als het ook maar 2% gedehydrateerd is, is het al genoeg om de kortetermijngeheugen en concentratie negatief te beïnvloeden. Daarom zou je op zijn minst acht bekers water per dag moeten drinken. 

2. De meeste beslissingen maak je onbewust

Je kunt afwegingen maken tot je een ons weegt. Maar 95% van je beslissingen worden nog altijd volledig onbewust gemaakt. (Ook al zijn er wel methodes om dit naar een bewuster niveau te tillen...)

Thinking

3. Je brein kan zichzelf opeten

Dit klinkt best gruwelijk, maar het kan echt gebeuren. Onze hersenen gebruiken een kwart van de calorieën die we eten, wat betekent dat vooral een crashdieet ertoe kan leiden dat de hersenen ernstig ondervoed raken. Om te compenseren begint het dan zichzelf te vernietigen door hersencellen te verbranden voor energie. Het is een soort kannibalisme voor zelfbehoud.

Om te voorkomen dat dit gebeurt, is het belangrijk dat je genoeg gezonde voedingsstoffen voor je lichaam binnenkrijgt - dus geen jo-jo-diëten meer als je scherp wilt blijven!

4. Zweten kan je brein doen krimpen

Beweging is gezond en houdt je jong. Maar je moet het niet overdrijven: wetenschappers zijn erachter gekomen dat na anderhalf uur flink zweten, je hersenen beginnen te krimpen. In de 90 minuten zweten die daarop volgen kunnen ze net zoveel krimpen als ze normaal gesproken binnen een jaar doen. Niet verrassend als je bedenkt dat ze voor 73% uit water bestaan. Dus nogmaals, drink genoeg — vooral in de sportschool — en overweeg je langere trainingsschema's onder te verdelen in kortere segmenten.

Fitness

5. Hersenen leggen geen informatie vast als je dronken bent

Als je een beetje leeg wakker wordt en je je afvraagt wat er in godsnaam gisteravond is gebeurd, heb je waarschijnlijk teveel gedronken. Deze black-outs betekenen niet dat je echt wat bent "vergeten", want je hersenen hebben de informatie überhaupt niet geregistreerd. Alcohol is niet alleen slecht voor je organen (arme lever!), het schakelt ook je brein uit. Er kan eenvoudigweg geen informatie worden opgeslagen als je dronken bent.

Daarmee kun je best in een kwetsbare positie belanden (tenzij je ergens heen gaat wat je liever graag vergeet, natuurlijk).

6. De aandachtsspanne van onze hersenen is korter dan die van een goudvis

Het klinkt als een belediging, maar het is wetenschappelijk aangetoond: de aandachtsspanne van ons brein is acht seconden en goudvissen redden er negen. En dat is deels waarom we zo goed zijn in multitasken, omdat we heel veel verschillende taken praktisch tegelijk aankunnen. 

Goldfish

7. Hersenen weten niet wat pijn is

Als we struikelen en vallen, stuurt ons brein een signaal uit zodat we pijn voelen. Maar het brein zelf heeft niet de capaciteit om pijn te voelen. De schedel en het hersenvlies hebben pijnreceptoren, maar het orgaan zelf niet. Daarom kunnen hersenoperaties zonder verdoving worden uitgevoerd.

8. Je hersenen hebben net zoveel energie nodig als een gloeilamp

Zelfs op dagen dat je helemaal niets uitvoert, heeft je brein toch een vijfde van je totale energie nodig. Dat is ongeveer wat een oude gloeilamp van 25 watt op een dag verbruikte.

Pixabay

9. Je hersenen ontwikkelen zich nog tot je 25e levensjaar

Op een bepaald punt moet het eens ophouden en dat gebeurt in je 25e levensjaar. Tegen de tijd dat je 26 jaar oud bent, is je brein volledig volgroeid en ontwikkelt het zich niet verder. Echter, — en dit is gigantisch — er wordt heel veel verbluffend onderzoek gedaan naar de plasticiteit van het brein. Dit onderzoek toont aan dat, ook al is er een blauwdruk voor je hersenen aanwezig, toch kunnen ze eeuwig doorgaan met leren en veranderen.

Wat zit er toch een ongelooflijk orgaan daarboven in ons schedel: het is altijd nuttig om meer te weten over waar het allemaal toe in staat is — en hoe we er goed op kunnen passen!  

Bron:

curejoy

Reacties

Ook interessant