Maak een natuurlijke, effectieve antibioticum in je eigen keuken

De moderne geneeskunde heeft geleid tot grootschalig gebruik van antibiotica om bacteriële infecties tegen te gaan en er is geen twijfel mogelijk dat dit één van de beste ontwikkelingen is in de geschiedenis van de geneeskunde.

Maar omdat ze doorgaans te vaak worden voorgeschreven en teveel worden gebruikt (bijv. voor virusinfecties of voor situaties waarin het immuunsysteem de infectie eigenlijk zelf wel aankan), krijgen de schadelijke bacteriën om ons heen teveel kansen om zich te ontwikkelen. Er ontstaan steeds meer antibioticaresistente bacteriestammen, waaronder een stel ontzettend griezilige superbacteriën.

Bovendien hebben antibiotica een aantal redelijk ongezonde bijwerkingen, zoals het feit dat ze je darmflora verwoesten terwijl die bacteriën ons helpen bij het afbreken en verteren van ons eten (en blijkbaar ook bij het reguleren van ons immuunsysteem). Oei!

Gelukkig kun je je eigen reinigingselixer maken, welke wonderen doet tegen parasieten, virussen, bacteriën en zelfs schimmelinfecties. Wat wil je nog meer? Geen bijwerkingen* — en ook geen verontrustende, epidemiologische impact.

*Om te voorkomen dat je je vrienden en familie op afstand houdt met de bijzondere geur van dit elixer, kun je elke behandeling opvolgen door een paar keer te gorgelen met Listerine! Of nog beter: zorg dat je hele sociale kring het elixer ook gebruikt, zodat je samen kunt genieten van jullie nieuwe, interessante parfum.

worm

Deze mix stimuleert ook de bloedsomloop, de reiniging van het bloed en een toename in de productie van lymfevocht.

Je hebt nodig: 

  • 700 ml appelciderazijn 
  • 1/4 kopje fijngehakte knoflook
  • 1/4 kopje fijngehakte ui
  • 2 verse pepers (hoe scherper, hoe beter!), schoongemaakt en fijngehakt** 
  • 1/4 kopje fijngehakte gember
  • 2 el geraspte mierikswortel
  • 2 el kurkumapoeder of 2 geelwortels, fijngehakt

** Belangrijk: Draag wegwerphandschoenen en raak je gezicht niet aan terwijl je nog met de hete pepers in de weer bent.

Flickr/ Veganbaking.net

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten, behalve de azijn, in een kom en meng goed door elkaar. Doe ze dan in een glazen pot totdat deze 2/3 vol zit met droge ingrediënten en giet dan de azijn erbij tot de pot vol zit. Sluit de pot af, plaats het op een koele, droge plek en laat twee weken staan. Vergeet niet een paar keer per dag door elkaar te schudden.

Na twee weken filter je het geheel door door een fijne zeef of kaasdoek in een andere container te gieten en de droge delen uit te drukken. En voilà: jouw reinigende elixer is klaar. Gooi de droge ingrediënten weg in de biobak of gebruik ze om mee te koken.

Toepassing:

Om sneller van verkoudheid af te zijn en tegelijkertijd het immuunsysteem te sterken, gorgel je elke dag met 1 el van deze mix. Verhoog de dosis elke dag een beetje, zodat je na 3 of 4 dagen al op een klein glas zit (bijv. whiskyglas). Als je een zware griep hebt of er doet zich een andere, sterkere infectie voor, probeer dan eens 5 tot 6 keer per dag te gorgelen met één eetlepel van het elixer. Wellicht wil je een schijfje citroen erbij houden om achteraf op te zuigen, aangezien de smaak van het elixer redelijk sterk is.

Flickr/ withbeautiful 

Hier zijn slechts enkele van de gezondheidsvoordelen:

Knoflook is een natuurlijk antibioticum, maar in tegenstelling tot de standaard antibiotica bij de apotheek vernietigt het alleen de ongewenste bacteriën. Het is ook nog eens super effectief tegen schimmelinfecties. Gember, daarentegen, heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en stimuleert ook de bloedsomloop. Kurkuma is één van de gezondste specerijen die er bestaan: er wordt gezegd dat het de groei van kwaadaardige kankercellen vertraagt en dementie voorkomt. Het verlicht ook gewrichtspijn en werkt ontstekingsremmend.

Flickr/ Quinn Dombrowski

Appelciderazijn bevat pectine, wat cholesterol verlaagt en de bloeddruk reguleert. Het staat er bekend om dat het gewichtsverlies bevordert, omdat het vetcellen afbreekt en het daardoor gemakkelijker maakt om af te vallen. Het appelzuur in de appelciderazijn is bovendien een effectieve bestrijder van schimmelinfecties en bacteriële infecties.

Als je een infectie hebt, is het altijd een goed idee om bij de huisarts na te gaan hoe ernstig het is — en te ontdekken of het elixer het proberen waard is. Soms zijn antibiotica eenvoudigweg een must. Maar wanneer dat niet het geval is, is het fijn om zo'n krachtig alternatief te hebben!

Reacties

Ook interessant