Studenten ontwikkelen nagellak die verkrachtingsdrug signaleert

Roofie, rooie knol: het is een drug met vele namen die om hele nare redenen wereldberoemd is geworden. Flunitrazepam is een krachtig kalmeringsmiddel dat onder de naam Rohypnol wordt verkocht en ook al is het illegaal in de Verenigde Staten, in Europa is het een voorgeschreven medicijn. Mensen die het niet per se nodig hebben lukt het toch om aan dit medicijn te komen en wat ze ermee doen is ontzettend schokkend. Het staat algemeen bekend als de "daterapedrug" vanwege gevallen waarin mannen het stiekem in de drankjes van vrouwen hebben gedaan om ze in een semi-bewuste staat te brengen en hen seksueel te misbruiken. Het probleem is zo wijdverspreid geworden, dat vier studenten aan de Universiteit van North Carolina besloten er iets aan te doen.

Als onderdeel van een vak aan de universiteit, kwamen de vier jonge mannen met een fantastische en subtiele manier voor vrouwen om zich te beschermen tegen gedrogeerd worden. Ze ontwikkelden een speciaal soort nagellak waarmee je de drugs kunt detecteren die het vaakst in drankjes worden gedaan. Het enige wat vrouwen hoeven te doen, is het puntje van hun vinger in het drankje dopen en wachten op het resultaat. Als de nagellak van kleur verandert, weten ze dat iemand met hun drankje heeft geknoeid.

De studenten hebben hun product "Undercover Colors" genoemd en houden mensen op de hoogte van de ontwikkeling op Facebook, Instagram en hun eigen website. Ze werken eveneens aan een transparante versie die ook door mannen kan worden gebruikt.

Het product is niet helemaal klaar om op de markt gebracht te worden en kan op het moment alleen nog een paar van de meest voorkomende drugs signaleren, maar de ontwikkelaars zijn ervan overtuigd dat ze binnenkort een marktrijpe versie zullen hebben. En de vraag zal vast en zeker hoog zijn. Wie zou er per slot van rekening niet willen weten of degene die hen een drankje aanbiedt te vertrouwen is?

Het grootste voordeel is dat het resultaat snel te zien is en niet heel opzichtig is. Als het resultaat positief is, kan het slachtoffer een snelle en subtiele uitweg vinden en de politie op de hoogte stellen.

Imgur/ agrainofsand

Totdat de nagellak in winkels verkrijgbaar is, is het belangrijk om oplettend te blijven als je op een feestje of in een club bent. Als je met iemand bent die je niet goed kent, zorg dan dat je je drankje nooit uit het oog verliest. Helaas lopen er verkrachters rond en is alert en bewust blijven nog altijd de beste verdediging.

Reacties

Ook interessant