Waarom poedelnaakt slapen goed voor je gezondheid is

Het is ontzettend belangrijk voor ons welzijn om genoeg slaap te krijgen. Een tekort aan fatsoenlijke slaap kan een factor zijn in het ontstaan van diabetes, hart- en vaatziekten of zelfs kanker.

Hoe belangrijk de hoeveelheid slaap ook is, de kwaliteit is net zo essentieel. Om er zeker van te zijn dat onze nachtrust zo herstellend mogelijk is, geloven veel mensen dat naakt slapen de beste optie is. En er zijn inderdaad vijf goede argumenten die deze overtuiging ondersteunen...

Pixabay

1. Je lichaamstemperatuur wordt gereguleerd

Als we slapen, daalt onze lichaamstemperatuur automatisch. Een dikke, warme pyjama dragen verstoort deze natuurlijke reactie van het lichaam. Dit kan leiden tot een rusteloze slaap, waardoor je je de volgende dag minder uitgerust kunt voelen. Naakt slapen zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur niet te hoog kan worden.

2. Er komen slaaphormonen vrij

Pixabay

Een gebalanceerd gehalte aan melatonine garandeert een gezonde slaap. Dit slaaphormoon wordt van nature gereguleerd als we naakt slapen. De verlichting in je omgeving en de kamertemperatuur spelen ook een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine. Idealiter zou de kamer volledig verduisterd moeten zijn en niet warmer dan 21 °C.

3. Stresshormonen worden gereguleerd

Cortisol staat bekend als het "stresshormoon" en is cruciaal in verschillende stofwisselingsprocessen die plaatsvinden in ons lichaam . Als je het onder je deken te warm krijgt, verhoogt je cortisolproductie. Een hoog gehalte aan cortisol kan leiden tot een gigantische eetlust (en op de lange termijn gewichtstoename), verhoogde nervositeit en spanning. Doordat het de lichaamstemperatuur reguleert, draagt het naakt slapen bij aan het laag houden van je cortisolgehalte.

4. Het vergroot je gevoel van welzijn

Pixabay 

Als je zonder pyjama slaapt, ondersteun je je bloedsomloop, omdat het bloed zich gemakkelijker door je lichaam kan verplaatsen. Hierdoor voel je je lekkerder in je vel en daarom slaap je dan dus ook beter. Als je aan een slaapstoornis lijdt, zou je zeker eens moeten proberen naakt te slapen. 

5. Het versterkt de relatie

Ohne Titel

Relaties kunnen ook profiteren van naaktheid tussen de lakens. Als je partner naakt naast je in bed ligt, komt het sexhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon leidt tot gevoelens van geluk en heeft een positief effect op onze slaap. Bovendien versterkt het de menselijke band en dus de relatie.

Als je altijd al "in je nakie" hebt geslapen, heb je waarschijnlijk wel iets van de bovengenoemde gezondheidsvoordelen gemerkt. Maar degenen die altijd hebben gezworen bij slaapkleding, waarom niet een keer proberen? Misschien dat je er een beetje aan moet wennen, maar uiteindelijk zal je lichaam je zeker dankbaar zijn!

Reacties

Ook interessant