Hoe je een munt tot een ring omtovert

In veel landen, waaronder bijvoorbeeld de V.S., is het beschadigen en vernietigen van geld eigenlijk illegaal. Maar hoe zit dat met munten uit een ander land? Of oude munten? Daar zullen de autoriteiten - waar je ook woont - waarschijnlijk niet zoveel problemen mee hebben. Dus aangezien daarmee dat probleem is verholpen, is nu de baan vrij voor het volgende project. Laten we een kijkje nemen naar hoe je op een super coole manier een munt kan omtoveren tot een unieke ring...

pint1

Je hebt nodig:

  • een munt (bijv. een Canadese munt van 2 dollar)
  • set holpijpen
  • een bunsenbrander
  • een tang
  • een ringenstok
  • een rubber hamer

Waarschuwing: Dit project brengt een risico op letsel met zich mee en dient niet te worden geprobeerd zonder de benodigde vaardigheden. Als je geen ervaring hebt met dit soort gereedschappen, raden we je aan om iemand te vinden die de vaardigheden wél heeft om je te helpen.

pint2

Zo maak je het:

Allereerst maak je een gat in het midden van de munt. Met een Canadese 2-dollarmunt of een Europese 2-euromunt kun je eenvoudigweg de holpijp gebruiken om het middelste deel eruit te tikken.

Als je een munt gebruikt die niet een apart middenstuk heeft, boor je eenvoudigweg een gat door het midden, welke je met een trapboor vergroot. Als je het gat eenmaal hebt, kun je de binnenkant met een ronde vijl gladschuren. Door de munt vast te zetten in een bankschroef gaat dit makkelijker.

YouTube/Lazy watchsmith

Nu gebruik je de bunsenbrander om de munt te verhitten en daarna koel je deze weer snel af in water. Zorg dat je een tang gebruikt om het verhitte metaal vast te houden!

YouTube/Lazy watchsmith

Dan komt het echte werk: doe de ring om de ringenstok heen en ga aan de slag met de rubber hamer. Zo buig je het metaal en vorm je de munt geleidelijk neerwaarts om de stok heen.

YouTube/Lazy watchsmith

Verhit de munt weer met de bunsenbrander. Op een gegeven moment schuif je de munt andersom over de ringenstok heen.

YouTube/Lazy watchsmith

Zodra de munt tot de juiste maat is omgebogen en de vorm van een ring heeft gekregen, kun je beginnen met polijsten. Dit gaat het snelst met een polijstmachine.

YouTube/Lazy watchsmith

Ook al heb je de munt herhaaldelijk verhit en gehamerd, de gravure zou nog intact moeten zijn.

YouTube/Lazy watchsmith

Deze video demonstreert het hele process met een 2-euromunt...

Afhankelijk van het type munt dat je gebruikt, heb je een zeer uniek ontwerp waarbij de originele gravure nog bewaard is gebleven...

pint3

pint4

pint5

Een verlovingsring voor slechts twee euro! En als je bedenkt hoeveel werk hier in gaat zitten, weet je dat het toch nog een zeer waardevolle ring zal zijn. En het zal de moeite zeker lonen!

Reacties

Ook interessant