De kleur van je menstruatiebloed kan op ziektes wijzen

De meeste vrouwen worden niet bepaald enthousiast van hun ongesteldheid. Het gaat vaak gepaard met pijn, kwaaltjes, beperkingen op je activiteiten (sex bijvoorbeeld?), snackdrang...  om maar niet te spreken van het vervelende verversen van maandverband, tampons of cups.

Voor sommige vrouwen is er slechts één zilveren randje: het betekent dat je niet zwanger bent. Maar voor anderen betekent dat een hartverscheurende realiteit.

En natuurlijk, als een vrouw regelmatig — ongeveer elke 28 dagen — ongesteld wordt, heeft ze het voordeel dat ze weet dat haar hormonen gebalanceerd zijn.

Maar wie kijkt er nu aandachtig naar het bloed, als het moment is aangebroken? De meesten doen dat niet, maar het kan wel eens de moeite waard zijn. Als je even snel de kleur bekijkt, kun je iets belangrijks te weten komen over je gezondheid.

1. Rozerood

Als het bloed roze of lichtrood is, kan het zijn dat je aan het begin van je ongesteldheid bent. Maar als het zich tussen twee menstruaties in voordoet, dan kun je beter de arts bezoeken. Het zou een teken kunnen zijn van intern letsel, geslachtsziekte (zoals chlamydia) of hormonale schommelingen. Als het wel de juiste timing is, maar gewoon een erg lichte, korte bloeding, dan kan het zelfs op zwangerschap wijzen. Aan het begin van een zwangerschap hoeft het niet altijd zo te zijn dat je ongesteldheid volledig stopt. Dat is één van de redenen waarom sommige vrouwen niet meteen opmerken dat ze zwanger zijn.

2. Felrood

Als het bloed... nou ja... dus bloedrood is, dan kun je ervan uitgaan dat alles in orde is. Na vijf of zes dagen zou het over moeten zijn. Als het langer duurt, kun je beter even met je gynaecoloog overleggen. Extra fel rood kan een teken zijn van een laag oestrogeengehalte, wat soms voorkomt na een dieet of overmatig alcoholconsumptie. 

3. Donkerrood

Als je menstruatie op volle kracht loopt, is de bloeding vaak sterker en het bloed donkerder. Als de donkere kleur en zware bloeding lang aanhouden, kan het echter een teken zijn van een vleesboom. Donkerrood bloed kan ook op een verhoogd gehalte aan oestrogeen wijzen.

4. Oranjerood

In dit geval kan het zijn dat een gewoonlijk gele afscheiding zich mengt met het baarmoederslijmvlies - vandaar de oranje tint. Het kan echter ook een teken zijn van een vaginale infectie, vooral als het met een onaangename geur gepaard gaat. Dan is het tijd om een gynaecoloog te raadplegen.

5. Zwart-bruin

Veel vrouwen vinden het verontrustend om een zwart-bruine bloeding in hun maandverband, cupje of tampon aan te treffen. Maar geen zorgen, het is volledig normaal. Het is ouder bloed, wat — net als een korst — van kleur verandert als het niet meer circuleert.

6. Grijs

Dit is de enige kleur waarbij er direct alarmbelletjes zouden moeten afgaan als je het ziet: een geklonterde, grijze bloeding is een teken van infectie of zelfs een miskraam. Zorg dat je in dat geval een afspraak bij de arts maakt.

Nu je weet wat de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid kan vertellen, zul je het de volgende keer zeker wat aandachtiger bekijken, toch? Als je iets verontrustends ontdekt en op tijd de arts raadpleegt, zul je veel beter in staat zijn om het ergste te voorkomen. En hoe dan ook kan het interessant zijn om dit deel van ons lichaam en leven beter te leren kennen!

Reacties

Ook interessant