15 dingen die je nooit meer hoeft te kopen

Met een beetje creativiteit en planning is het makkelijk om dingen op onze boodschappenlijst te vinden die we niet echt hoeven te kopen. Het is niet dat we die dingen niet nodig hebben, het is gewoon dat ze eigenlijk best gemakkelijk zelf te maken zijn met materiaal die we thuis al tot onze beschikking hebben. Als je een paar minuten neemt om van wat hergebruikte materialen dingen te maken, is dat niet alleen geweldig voor het milieu - het helpt je ook nog eens geld besparen. Hier een paar voorbeelden...

1. Adventskalender

Toiletrollen bieden slechts één van de vele manieren waarop je je eigen unieke adventskalender kan maken. Je kunt elk jaar een nieuwe gebruiken of er ééntje jaar na jaar hergebruiken. Het geweldige is: je hebt de volledige controle over wat je erin stopt!

pinterest

2. Snackboxen

Knip een Tetra Pak-verpakking zo dat alle vier kanten bovenaan een halve cirkel hebben. Bevestig nu een knoop op één van de halve cirkels en bevestig een touwtjes aan de tegenovergelegen flap. Vouw de lege kanten naar binnen en vouw dan de knoopkant en de touwkant daar weer overheen. Wikkel het touwtje om de knoop heen en de box is dicht. Dit is perfect voor snacks, zoals noten, schijfjes (gedroogd) fruit en groenten. De binnenwand van de Tetra Pak-verpakking zorgt ervoor dat de box niet doorweekt wordt en je kunt het zelfs uitwassen en steeds weer hergebruiken.

Trash Backwards

3. Zeepdispenser

Als je een mooie glazen pot hebt en een pomp van een oude verpakking voor vloeibare zeep kun je een stijlvolle zeepdispenser maken. Knip een gat in de deksel van de pot en zet de pomp vast met silicoon. Als de buis aan de pomp te lang is, knip het dan eenvoudigweg af tot de lengte die goed in de pot past. Zodra de dispenser leeg raakt, kun je nu gewoon navulpakken kopen in plaats van een hele nieuwe pompfles. Dat is een stuk minder plastic!

Trash Backwards

4. Tas voor smartphones en tablets

Als je een beetje kunt naaien, zijn tassen en beschermhoezen voor je mobiele toestellen eigenlijk best makkelijk te maken van een stuk katoen, vilt of leer. Een nog makkelijkere optie is om bubbeltjesplastic te gebruiken en wat kleurrijke tape. En met een beetje verbeelding kunnen zelfs oude boeken omgetoverd worden tot beschermhoesjes.

pinterest

5. Luchtverfrisser

Koffie is fantastisch voor het neutraliseren van geuren. Plaats gewoon een paar kommetjes met gemalen koffiebonen rondom je huis en geniet van de aangename geur. Je kunt ook de schillen van citrusvruchten gebruiken, als dat je voorkeur geniet.

Ethiopian Yirgacheffe grinds

6. Allesreiniger

Vul een pot met sinaasappelschillen en azijn. Zet de pot twee tot vier weken op een donkere plek. Als de mix klaar is, gebruik je een zeef om de sinaasappelschillen te verwijderen — het citrus-achtige azijn is wat je nodig hebt. Dit goedje kun je gebruiken om bijna alle oppervlaktes in huis schoon te maken, behalve geschilderde en gelakte oppervlaktes.

Trash Backwards

7. Bubbeltjesenveloppen

Het is lastig om te bedenken wat je met deze dingen moet als je ze in de post ontvangt en de inhoud eruit hebt gehaald. Gooi je ze in de recycling? En het bubbeltjesplastic dan? Dat is plastic, dus moet dat dan in de plasticbak? Er is ook gewoon een eenvoudige oplossing voor dit dilemma: hergebruiken! Verwijder of bedek het oude adres en plek er je eigen bestemmingsadres op. Weer wat geld bespaard!

114/365 - Post

8. Pannenschrobber

Veel fruit wordt verpakt in plastic netjes die we zodra we thuiskomen van de supermarkt weggooien. Probeer er de volgende keer eens gebruik van te maken door er een paar bij elkaar op te vouwen en in het midden met een touw vast te binden. Knip nu aan beide kanten een beetje af en trek ze uit elkaar om je eigen, huisgemaakte pannenschrobber te maken.

Trash Backwards

9. Bladwijzers en cadeaukaartjes

We hebben allemaal veel oud papier in huis liggen. Wie heeft tegenwoordig nog een landkaart nodig, terwijl alle moderne telefoons GPS hebben? In plaats van deze dingen weg te gooien, kun je er unieke bladwijzers of cadeaukaartjes uit knippen.

pinterest

10. Coolpack

Het enige wat je nodig hebt is hersluitbare diepvrieszakken en wat vaatwasmiddel of maïssiroop. Vul de zak met de vloeistof van jouw keuze en stop in de vriezer. Het wasmiddel of de siroop zal bevriezen, maar niet volledig hard worden, en je kun het keer op keer hergebruiken.

pinterest

11. Notitieblokken

Deze is simpel: bewaar al het papier dat je gewoonlijk zou recyclen en knip ze in kleine, overzichtelijke velletjes ter grootte van een notitieblok. Nu hoef je geen geld aan opschrijfblokjes te verspillen. Het bos zal je dankbaar zijn!

'198 Ways' notes

12. Saladedressing

Van welke salade je ook houdt, waarschijnlijk kun je het thuis snel en gemakkelijk klaarmaken. Zorg dat je de basisingrediënten in huis hebt, zoals olijfolie, balsamico, witte azijn en specerijen. De rest is aan jou en je kunt heerlijk experimenteren met verschillende soorten smaakcombinaties. Maar als je besluit er room, yoghurt of tomatenpuree aan toe te voegen, zorg dan dat je het tussen de maaltijden door in de koelkast bewaart.

Oil and friends

13. Meubilairbeschermers

Je eigen meubilairbeschermers maken van vilt of rubber kan een stuk minder duur zijn dan kant-en-klare beschermers kopen. Je kunt zelfs nog meer geld besparen door oude slippers in een passende grootte uit te knippen voor je tafels en stoelen.

Flip flops at ease

14. Aanstekers

Aanstekers zijn duur en de wegwerpvarianten zijn vreselijk voor het milieu. In plaats van aanstekers te kopen, zoek liever in restaurants en cafés voor gratis doosjes lucifers. Steek er telkens een paar in je zak als je de gelegenheid hebt en je hoeft nooit meer een aansteker te kopen!

500_UNUSED_MATCH_BOOKS_TRAVEL_RESTAURANTS_LAS_VEGAS_HOTELS

15. Tijdschriftenhouder

We hebben allemaal dingen in huis liggen die hun eigen plek nodig hebben. Tijdschriften zijn hier een goed voorbeeld van. Om ze geordend en op één plek te houden, kun je een eenvoudige houder maken van een lege cornflakesdoos. Je hoeft het alleen diagonaal open te knippen en te versieren met wat mooi papier. Dit principe kun je ook voor al je andere losse prullen toepassen. Potten, blikken en dozen kunnen worden omgetoverd tot mooie houders voor bijna alles wat je je maar kunt voorstellen. Een snelle zoekactie op internet is een fantastische manier om inspiratie op te doen.

pinterest

Er zijn veel manieren om geld te besparen en tegelijkertijd wat milieu-vriendelijker te leven. Soms hoeven we alleen iets een tweede blik waardig te gunnen voordat we het willen weggooien. Dan zullen we vaak zien dat deze "vuilnis" veel potentie heeft en omgetoverd kan worden tot iets nuttigs en moois. Probeer het eens uit!

Reacties

Ook interessant