14 trucs om lichaamstaal te gebruiken voor een positieve eerste indruk

Op afspraakjes, in vergaderingen en tijdens sollicitatiegesprekken — we ontmoeten bijna elke dag wel nieuwe mensen in verschillende situaties. We hebben vaak niet veel tijd om elkaar te leren kennen, dus de eerste indruk is ontzettend belangrijk. Of we iemand wel of niet mogen is een beslissing die eigenlijk in ons onderbewustzijn plaatsvindt in de eerste seconden van de ontmoeting. Gebaren, gezichtsuitdrukking en houding — samen bekend als "lichaamstaal" — spelen een cruciale rol bij het maken van een positieve eerste indruk. Met deze eenvoudige gedragstrucs zorg je dat je de volgende keer een goede en blijvende eerste indruk achterlaat...

Flickr/bellmon1

Staande houding

Als je om je heen kijkt, zul je opmerken dat mensen geen aandacht schenken aan hun houding. Ze staan daar, futloos en een beetje voorover gebogen, afgesloten van de wereld. Dit soort lichaamstaal straalt weinig zelfvertrouwen uit en is ook nog eens slecht voor je rug. Hier zijn een aantal tips om een houding te creëren die meer zelfvertrouwen uitdraagt:

1. Richt je op en maak jezelf ze lang mogelijk (alsof je over iets heen probeert te kijken dat je gezichtsveld blokkeert).

2. Zorg voor een stevige houding (benen ongeveer op heupbreedte uit elkaar).

3. Houd deze positie aan en ontspan schouders en je nek.

Het doel is om een zelfverzekerde maar ontspannen houding te bereiken. Zorg dat je je niet "opblaast" door je borstkas uit te steken. Trek in plaats daarvan gewoon je schouders een beetje naar achter voor hetzelfde effect en dan zie je er meer vastberaden en energiek uit.

Flickr/Quinn Dombrowski

Zithouding

Veel mensen zijn geneigd om bij het zitten ineen te zakken of ze zitten zo voorover gebogen dat ze eruit zien als een menselijk vraagteken. Weet je nog al die keren dat je als kind verteld werd om "rechtop te zitten"? Welnu, dat idee is eigenlijk juist, maar dat betekent niet dat het oncomfortabel hoeft te zijn:

4. Recht je rug zonder naar achter te buigen.

5. Houd je voeten ongeveer op heupbreedte uit elkaar.

6. Houd een beetje spanning in het bovenlichaam (je buik- en rugspieren zouden altijd een beetje aangespannen moeten zijn).

Deze zithouding zorgt ervoor dat je zelfverzekerder en dynamischer overkomt — en het is ook nog eens erg goed voor je rug!

Flickr/WOCinTech Chat

Gedragstrucs

Of je nu zit of  staat, er is bepaald gedrag dat een positieve uitwerking heeft op hoe je overkomt:

7. Houd een open postuur (gevouwen armen voor de borstkas ziet er afgesloten en onvriendelijk uit).

8. Spiegel de gebaren van de persoon tegenover je (zoals gekruiste benen, een glimlach, etc.).

Dat laatste punt is gebaseerd op een eenvoudig feit: we hebben de neiging om mensen te mogen die op ons lijken. In dit geval gaat het echter niet om papegaaien, dus zorg dat je het natuurlijk en subtiel houdt. 

Een kamer inlopen

De eerste paar seconden van onze eerste ontmoeting met iemand bepalen meestal onze algemene indruk van die persoon. Dit begint zodra iemand de kamer inloopt. Om te zorgen dat je een optimale indruk maakt, probeer eens deze handige tips:

9. Draag een natuurlijke glimlach (dat is het gemakkelijkst als je denkt aan iets waar je vrolijk van wordt).

10. Begroet iedereen in de ruimte, terwijl je ze in de ogen kijkt (een vriendelijk knikje is vaak al genoeg, maar zorg ervoor dat je niemand over het hoofd kijkt).

11. Zorg bij het handen schudden dat je niet te hard knijpt, maar ook geen slap handje geeft (je grip zou gelijk moeten zijn aan wanneer je een tas van gemiddelde grootte oppakt).

12. Neem je tijd (dan kom je kalmer en beheerster over).

Tip: Als je bij een grote bijeenkomst binnenkomt, kun je gewoon glimlachen en zwaaien naar de meeste mensen, vooral degenen die je niet kent. Je zult er wellicht een beetje moed voor moeten verzamelen, maar je openheid zal een goede indruk bij iedereen achterlaten en toekomstig contact gemakkelijker maken.

Flickr/PROJustin Taylor

Gezichtsuitdrukking

Wist je dat het menselijk gezicht 26 spieren heeft? Als je dit bedenkt, is het geen wonder dat gezichtsuitdrukkingen zo'n impact hebben op hoe we mensen inschatten. Deze twee tips zullen je helpen jouw gezichtsuitdrukking te gebruiken voor een optimaal positief effect:

13. Maak er een gewoonte van om te glimlachen als je alleen bent (alsof je naar iets leuks kijkt).

14. Kijk mensen altijd in de ogen (met een vriendelijke glimlach — en niet staren, natuurlijk).

Een assertieve en vriendelijke uitdrukking kan bijna elke deur openen en je zult ook een verbetering in je humeur merken als je vaker glimlacht.

Flickr/IamNotUnique

Hoe eenvoudig deze tips theoretisch ook klinken, het is wel wat wennen om ze in de praktijk toe te passen. Maar zoals met alles baart oefening kunst. En als je eenmaal comfortabel bent met deze technieken, zul je merken dat de eerste indruk die je achterlaat een blijvend effect heeft.

Bron:

Lifehack

Reacties

Ook interessant