Zes manieren om je lever te beschadigen zonder alcohol

Het idee dat je lever wel zo'n beetje alles aankan wat je in je lichaam stopt is helaas verre van waar. Ook al is de lever onze belangrijkste orgaan voor lichaamsreiniging en het uitfilteren van gifstoffen, sommige van de schadelijke stoffen die door de lever verwerkt worden blijven wel degelijk achter - vergelijkbaar met wat er met het filter in een wasdroger gebeurt. En als de schade zich over de spanne van een leven opstapelt, kan dat een neerwaartse spiraal creëren.

Pixabay

Het is welbekend dat teveel alcoholconsumptie de lever kan beschadigen, maar er zijn ook andere manieren waarop we het dit belangrijke orgaan lastig maken zijn cruciale taak uit te voeren.

1. Verwerkt voedsel

Eten dat is verwerkt met chemicaliën en bewerkt is om langer vers te blijven dan de natuurlijke houdbaarheidsdatum zit vaak vol vet en conserveringsmiddelen, wat allebei oxidatieve schade aan de lever veroorzaakt. Teveel calorieën consumeren uit vet en koolhydraten kan leiden tot leververvetting.

2. Inactiviteit

De lever speelt een belangrijke rol in onze vertering. Een actieve levensstijl ondersteunt de lever aanzienlijk in zijn rol, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam efficiënter energie gebruikt uit koolhydraten, wat de hoeveelheid die je nodig hebt vermindert.

3. Teveel lichaamsvet

Een combinatie van passiviteit en een overmatige consumptie van verwerkt voedsel leidt vaak tot overgewicht, wat een bijzonder negatief effect heeft op je lever. Overgewicht is nauw verbonden met de leveraandoening niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Hierbij verzamelt er teveel vet in je lever, wat ontsteking en schade tot gevolg heeft. Onbehandeld kan NASH leiden tot leverkanker, cirrose en leverfalen, zelfs in patiënten die nooit ook maar een druppel alcohol hebben gedronken. Wat in het bijzonder gevaarlijk is aan deze aandoening, is dat er over het algemeen geen vroege waarschuwingssignalen zijn, wat betekent dat het vaak niet wordt ontdekt totdat de ziekte al in een vergevorderd stadium is.

4. Hoge dosis pijnstillers

Paracetamol is een populaire pijnstiller die ook wordt gebruikt om koorts te verminderen. Bij de eerste tekenen van hoofdpijn, spierpijn of koorts reiken we meteen naar een pilletje. Maar teveel pijnstillers kunnen de lever beschadigen. Het actieve bestandsdeel in paracetamol is ook in talloze andere medicijnen te vinden en is vooral gevaarlijk in combinatie met alcohol. Daarom is het vooral niet aan te raden om paracetamol bij een kater te gebruiken, want alcohol gevolgd door een pijnstiller is een dubbele belasting voor je lever. Als je echt gigantisch hoofdpijn hebt na een avond te diep in het glaasje, is Ibuprofen de beste keuze.

5. Afslankproducten

Afslankproducten en voedingssupplementen — zelfs de producten waarvan wordt beweerd dat ze plantaardige en natuurlijke stoffen bevatten — kunnen ook leverschade veroorzaken. Groene thee-extractLipokinetix en Hydroxycut verhogen lever-toxiciteit in dezelfde mate als dat ze gewichtsverlies bevorderen. In het algemeen geldt: als de resultaten van een dieetproduct te goed om waar te zijn lijken, ligt er meestal een addertje onder het gras en dat kan slecht nieuws zijn voor je lever. De resulterende ontsteking in je lever vindt vaak plaats zonder enige symptomen.

6. Andere medicijnen

Medicijnen die valproïnezuur bevatten (wat als anti-epilepticum tegen toevallen, bipolaire stoornis en migraines wordt gebruikt) hebben een schadelijk effect op de lever. Andere gebruikelijke boosdoeners zijn carbamazepine, fenytoïne, levofloxacine en moxifloxacine - allemaal populaire antibiotica voor de behandeling van aandoeningen aan de holtes en luchtwegen die bij veel patiënten leverschade veroorzaken. Als deze medicijnen worden voorgeschreven voor een langere periode, is het belangrijk om regelmatig bloedtesten te laten uitvoeren om vroege tekenen van leverschade te signaleren.

Pixabay

Met de lente in aantocht is er geen betere tijd om een oprechte evaluatie te maken van je gewoontes wat betreft eten, drinken en bewegen. Zijn er meerdere gebieden in je leven waar je je zorgen om maakt? Zelfs als je niet de symptomen hebt, is het waarschijnlijk geen slecht idee om een bezoekje aan de arts te plegen voor een bloedtest zodat je er zeker van kan zijn dat je lever naar behoren functioneert.

Reacties

Ook interessant