Kurkumawater kan je lever reinigen en je hersenen gezond houden

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is één van de gezondste planten die er bestaan. Het wordt veel toegepast in gerechten uit Zuid-Azië en in het westen wordt het verwerkt in kant-en-klare kerriepoeder, mosterd, worstjes en zelfs margarine.  

Eén van de krachtigste bestanddelen van kurkuma is curcumine, waarvan in de traditionele geneeskunde wordt geloofd dat het schimmelwerende, antiseptische en zelfs antibacteriële eigenschappen heeft. Mensen gebruiken kurkuma tegen een brede verscheidenheid aan kwalen, van verkoudheid tot leveraandoeningen tot maag-darmklachten, en voor het schoonmaken van wonden!

En vanwege de prachtige kleur gebruiken stof- en cosmeticaproducenten het als een verfstof.

Pixabay

Er bestaat al lang het vermoeden dat de specerij een positieve uitwerking heeft op onze hersenen, aangezien vormen van dementie zoals de Ziekte van Alzheimer veel minder voorkomt in India, waar kurkuma het meest wordt geconsumeerd. (Ter vergelijking: ouderen in India hebben vier keer minder kans op de ziekte dan mensen uit dezelfde leeftijdscategorie in de V.S.!)

Er zijn fantastische resultaten met kurkuma behaald in wetenschappelijk onderzoek dat specifiek gericht was op het remmen van de symptomen van de Ziekte van Alzheimer. De eerste testen op dieren wijzen erop dat de buitengewone ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma super gezond zijn voor je hersenen! 

Pixabay

Je kunt vandaag nog beginnen te profiteren van de voordelen van kurkuma met een heerlijk drankje. Het is gemakkelijk te maken.

Je hebt nodig:

  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 el kokosolie
  • 2 kopjes kokosmelk (of gewone melk, als dat je voorkeur heeft — ook fijn voor het slapengaan)
  • 1 snufje zwarte peper

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in een kleine pan op gemiddeld vuur. Als je ze eenmaal goed door elkaar hebt gemengd, drink je het mengsel warm op. Je kunt het bij een maaltijd drinken of op zichzelf. Voor optimaal effect drink je er dagelijks een kopje van. 

s

Je kunt ook gewoon kurkumawater bereiden: voeg 1/4 tl kurkuma aan 1 - 2 glazen water toe en breng aan de kook. Roer het 10 minuten door en laat het dan afkoelen totdat je het kunt drinken. Dat is alles!

En als er bij jou in de buurt verse geelwortel beschikbaar is, kun je de wortel (of wortelstok) in dunne plakjes snijden en 10 - 20 minuten in een paar kopjes water op laag vuur koken in een pan met de deksel erop, zodat de essentiële oliën niet kunnen ontsnappen. Drink dan warm op en geniet.

Je kunt naar smaak ook verse gember toevoegen en dan heb je een heerlijke, ERG pittige thee met geneeskrachtige werking - sterk genoeg is om elke verkoudheid of griep tegen te gaan! 

Reacties

Ook interessant