Verwijder krassen op je auto in vijf eenvoudige stappen

Krassen op je auto zijn een onvermijdbaar deel van het leven. Hoezeer je ook je best doet om je auto als nieuw te houden, op een bepaald moment zul je er wel een paar deuken of plekken op krijgen. Dat is frustrerend en dan wil misschien wel je niets liever dan een nieuwe verfbeurt, maar wie kan zich dat nu veroorloven? Het goede nieuws is dat er juist een hele eenvoudige manier is om van die krassen af te komen, zonder je bankrekening te hoeven plunderen...

Youtube/ChrisFix

Zo repareer je een kras in de laklaag met een aantal dingen die je wellicht zelfs al in huis hebt. 

Je hebt nodig:

Zo ga je te werk:

1. Maak schoon en beoordeel de kras

Spuit zeepsop rondom de kras en neem met de doek af. Zo verwijder je eventueel vuil of gruis en kom je erachter of de kras daadwerkelijk alleen in de laklaag zit. Als de kras lijkt te verdwijnen na het bespuiten met zeepsop, dan betekent het dat de kras alleen in de laklaag zit.

Youtube/ChrisFix

Tip: Zorg dat je lipjes en etiketten van de doek verwijdert. Die kunnen van stug materiaal zijn gemaakt en nog meer krassen veroorzaken.

2. Markeer de plek

Plak er nu wat maskeertape boven en onder de kras, op ongeveer 1,3 cm afstand. De kras zal tijdens het repareren steeds moeilijker te zien zijn en zo weet je waar hij zit.

Youtube/ChrisFix

Tip: Knip de tape op precies dezelfde lengte zodat je precies weet waar het begint en eindigt.

3. Schuur de kras

Bekijk nu hoe diep de kras zit. Als je nagel erin blijft steken, gebruik dan het schuurpapier met een korrelgrofte van p3000. Als de kras oppervlakkiger is, dan volstaat een korrelgrofte van p5000. 

Youtube/ChrisFix

Spuit het zeepsop op de kras en het schuurpapier. Rol het schuurpapier rondom de spons. 

Youtube/ChrisFix

De spons verdeelt de druk bij het schuren. Zorg dat je het niet te hard aandrukt.

Begin van onder naar boven te schuren. Laklagen zijn relatief dik, maar ongeveer 15 seconden schuren zou moeten volstaan.

Youtube/ChrisFix

Neem nu met het doek af om te zien of de kras is verdwenen. Als niet, herhaal het proces totdat het bijna onzichtbaar is geworden. 

Youtube/ChrisFix

Nu kun je het schuurpapier van de spons afhalen en verder gaan door licht te schuren zonder spons.

Youtube/ChrisFix

Concentreer je zo nodig op het diepste deel van de kras.

Youtube/ChrisFix

Als de kras bijna weg is, zal het je opvallen dat de plek er erg dof uitziet. Geen zorgen! Verplaats de tape gewoon nog twee tot drie centimeter van de kras af.

Youtube/ChrisFix

Met het schuurpapier van p5000 schuur je de plek heel zachtjes en vervaag je de randen van deze doffe plek.

Youtube/ChrisFix

Bespuit de plek en het schuurpapier weer met het zeepsop en blijf schuren met cirkelvormige bewegingen om alle zichtbare randen te verwijderen.

Tip: Laat je niet teveel meeslepen met het schuren, anders schuur je straks nog je hele auto!

Blijf de plek bespuiten en afnemen tot de kras weg is.

4. Poets de plek

De kras is weg, maar de plek heeft niet meer een glanzende laklaag. Dat is normaal en kan gemakkelijk worden opgelost door het met autopoets in te smeren.

Tip: Je hebt een speciaal soort poets nodig die gemaakt is om krassen en plekken te verwijderen. Bekijk de verpakking om na te gaan of je de juiste hebt.

Bespuit de plek weer met het zeepsop en wrijf droog. Doe nu een beetje poets op een doek.

Youtube/ChrisFix

Breng de poets aan met cirkelvormige bewegingen en middelgrote druk (hoger dan bij het schuren). Zorg dat je geleidelijk aan de hele plek bewerkt en neem ook een stukje rondom de doffe plek mee om een gelijkmatig effect te creëren. Ga door met dit proces tot de dofheid bijna weg is en, als je klaar bent, neem dan de plek af met een droge doek om overtollig poets weg te halen.

5. Bewerk de plek met was

De laatste stap is het herstellen van de laklaag met autowas.

Breng de waspasta aan met cirkelvormige bewegingen. Laat het een minuut drogen en neem de plek af met een schone, droge doek.

Youtube/ChrisFix

En je bent klaar! De kras is weg en je auto zou er bijna als nieuw uit moeten zien.

Youtube/ChrisFix

Je kunt alle stappen in deze video bekijken:

Het is nauwelijks te geloven dat die vreselijke krassen met een paar betaalbare artikelen en een beetje inzet zo verleden tijd kunnen zijn. Deze truc helpt niet als je te maken hebt met een hele diepe kras, die echt in de verflaag zit, maar die krassen zijn minder gebruikelijk en kunnen beter door een professional worden gerepareerd. We willen per slot van rekening alleen geld besparen, niet onze plaatselijke garage failliet laten gaan!

Bron:

Tip Hero

Reacties

Ook interessant