14 geweldige toepassingen voor koffiedik

Veel mensen houden van koffie. ´s Ochtends vroeg, als je nog half slaapt, is er niets beters dan de geur van een versgebrouwen, hete pot koffie. Na het genieten van een bakkie leut, gooien de meesten van ons het overgebleven koffiedik in de filter weg, omdat we het als nutteloos afval beschouwen. De waarheid is dat dit zwarte goud kostbaar is. Je hoeft het alleen maar over een vel bakpapier of een plat bord te verdelen en te laten drogen. Daarna ben je klaar om met deze 14 toepassingen voor koffiedik aan de slag te gaan.

1. Plantenvoeding

Je kunt van koffiedik hele effectieve plantenvoeding maken. Het is ontzettend rijk aan voedingsstoffen als nitrogenium, kalium en fosfor en zal je tuin een echte opkikker bezorgen.

YouTube/hans dressler

2. Anti-cellulitiscrème

De meeste anti-cellulitisproducten, die tegen hoge prijzen worden aangesmeerd door de cosmetische industrie, bevatten hoge doses cafeïne. In plaats van dure crème te kopen, kun je wat olie en koffiedik mengen om een veel goedkoper alternatief te maken dat net zo effectief is.

facebook/Medicinos klinika "Mirameda"

3. Compost

Wormen houden van koffie en als je koffiedik aan je compost toevoegt, kun je er veel van verwachten. De wormen koloniseren in drommen, wat leidt tot een veel hogere compostproductie.

YouTube/inFranken

4. Tegen slakken

Slakken hebben een hekel aan koffie. Als je je bieten wilt beschermen, hoef je alleen wat koffiedik over het potgrond te verspreiden en je kunt ervan op aan: die slakken blijven wel weg. 

YouTube/kriki65

5. Tegen mieren

De geur van koffie is zo sterk dat de mieren hun spoor kwijtraken en dan vinden de mieren hun weg  door je bieten niet om daar ravage aan te richten. Effectiever kan niet. 

YouTube/AntsCanada

6. Tegen wespen

Wespen hebben ook een snuffelreactie op de geur van koffie. Gewoon het koffiedik ergens neerleggen werkt echter niet. Je moet het in een brandveilige pot stoppen en dan met een lucifer aansteken. Mensen zullen de condense niet opmerken en het is ook niet schadelijk voor onze gezondheid. Maar in een paar seconden ben je zelfs van het koppigste insect af.

YouTube/Galileo

7. Tegen katten

Voor wie zwerfkatten vervelend vindt: je hoeft slechts een beetje koffiedik hier en daar in je tuin te verspreiden. Alsof er een onzichtbare barrière is, zullen de katjes op afstand blijven. 

YouTube/baststein

8. Zeep

Koffie heeft niet alleen een verstevigend effect op je huid; het fijngemalen poeder doet het ook goed als scrub om dode huidcellen te verwijderen. 1 zeep, 2 voordelen: wat wil je nog meer? 

YouTube/ Olivia Earhart

9. Koelkastverfrisser

Wie ooit eten met een sterke geur in de koelkast heeft opgeslagen, weet: de koelkast riekt, zelfs nadat het is schoongemaakt. Een kopje koffiedik is perfect om de geuren te neutraliseren en de inhoud van de koelkast smakelijker te houden.

YouTube/Yvonne Rummrich

10. Potten, pannen en oppervlakten schoonmaken

Koffie is ook geschikt voor de schoonmaak. De kleine korrels werken als een reinigingsmiddel voor schone potten en pannen en om oppervlakten te schrobben - allemaal zonder chemische stoffen. EN je bespaart geld op extra schoonmaakproducten. 

YouTube/Bayerischer Rundfunk

11. Glanzend haar

Je haar zal je dankbaar zijn voor de revitaliserende, voedingsrijke wasbeurt als je een beetje koffie vermengt met je shampoo. Het resultaat: glanzend, glimmend haar. Waarschuwing: dit werkt alleen voor donkere haartypes. 

YouTube/ Kanal von Neiideiin

12. Tegen de wallen onder je ogen

Van koffie word je niet alleen wakkerder, je kan er ook nog eens wakkerder van uitzien. Een mix van koffiedik en een beetje olijfolie kan de huid onder je ogen weer nieuw leven inblazen en wallen verminderen. Met een koffiepadmachine heb je een voordeel, aangezien de gebruikte koffiepads perfect passen op je ogen. 

flickr/ Augie Schwer

13. Roest op het barbecuerooster

Na een barbecue ruikt het roest verbrand, plakt en is bovendien wel het láátste wat iedereen wilt schoonmaken. Toch kan het snel en gemakkelijk: doe wat koffiedik op een spons en wrijf het rooster ermee in. Spoel dan met warm water af. De barbecue zal weer blinken als nieuw!

YouTube/VengeFulHemi

14. Tegen vlooien

Als je huisdier vlooien heeft, kan koffie je redding zijn! Gebruik het vochtige koffiedik om in de vacht en het huid van je hond te masseren. Het zal van nature je trouwe viervoeter van de vlooien afhelpen en - als bonus - hij gaat er ook nog eens lekker van ruiken ;-) Helemaal goed.

YouTube/BayerTiergesundheit

Het is ongelooflijk wat je kunt doen met dit bijproduct van het ontbijt.

Je hoeft geen koffiedik te kijken om nuttig gebruik te maken van dit zwarte goud. Deel deze trucs om koffieliefhebbers nóg een reden te geven om heerlijk van dat extra bakje per dag te genieten.

Reacties

Ook interessant