Alles wat je met jouw boom kunt doen — als je die nog hebt staan

Hoelang laat jij je kerstboom gewoonlijk staan? Toch niet tot aan de lente, hoop ik? Als dat toevallig wel het geval is, geen probleem: nu heb je een excuus voor je uitstelgedrag!

In sommige tradities hoort de kerstboom tot 6 januari te blijven staan ("Driekoningen"). Maar sommige mensen beginnen al vlak na het kerstdiner de versiering en lichten uit de boom te halen, de boom weg te gooien en de laatste naalden op te vegen in de woonkamer. 

Maar de boom weggooien is eigenlijk zonde van de geweldige mogelijkheid tot "upcycling". Voor de meeste mensen zullen deze tips eerder voor volgend jaar gelden, maar voor degenen die de boom nog vol schaamte in de schuur hebben staan: eindelijk loont je uitstelgedrag eens! En hoe kun je beter afscheid nemen van de winter dan je kerstboom te hergebruiken? Doe er je voordeel mee!

1. Aromatische thee

Pixabay

Verzamel 1 tl naalden, hak ze fijn en stamp ze voorzichtig met een vijzel. Hang het in een thee-ei in een mok en giet er kokend heet water overheen. Laat de infusie niet meer dan twee minuten brouwen. (Als je het langer laat trekken, komt er teveel tannine vrij waar de thee bitter van gaat smaken.)

2. Huisgemaakte dennelikeur

Pixabay

Je kunt een shot kerstboom drinken as digestief of gewoon een warmende cocktail voor regenachtige lentedagen bij het haardvuur. Een hele verscheidenheid aan versies die je zelf thuis kunt maken vind je hier. Let op: zorg wel dat je de waarschuwingen onderaan de pagina leest!

3. Therapeutische hoestdrank

Pixabay

Verzamel een pannetje sparrenaalden, plus een paar jonge twijgen, en was het geheel goed. Vul nu het pannetje met water, leg er een deksel op en breng voorzichtig aan de kook. Laat het 10 minuten op laag vuur pruttelen en laat het dan afkoelen, terwijl de deksel op de pan blijft. Zeef dan de naalden en andere harde stukjes eruit. Behoud de vloeistof, die je met honing als hoestsiroop kunt drinken.

De essentiële oliën van de spar kan longinfecties voorkomen, omdat het uitermate effectief is in het desinfecteren en reinigen van de longen. De naalden bevatten ook componenten die de bloedsomloop bevorderen. Drink bij hoest twee- tot driemaal daags een kopje siroop. 

4. Zelfgemaakte knoopjes

YouTube

Dit zullen unieke knoopjes zijn, perfect voor een trui die je zelf breit. Ze zien er ook super leuk uit op kinderkleding! Deze video legt uit hoe je te werk gaat.

5. Landelijk keukengerei

YouTube

Deze garde ziet eruit als iets uit een keuken van 150 jaar geleden. Het is niet alleen handig, het is ook gewoon super leuk om te maken. Voor de modernere versie demonstreert deze kerel hoe je aan de slag gaat (en als je er dan toch bent, kun je zijn andere tips voor houtsnijwerk meteen bekijken).

Hmm, dit zou volgend jaar een leuke cadeautje voor ma of pa kunnen zijn!

6. Een originele, houten jashaak

YouTube

Dit is de perfecte haak voor jassen of handdoeken voor een natuurliefhebber. Hier zijn een paar leuke manieren om er een te maken: hier met behulp van een goede zaag, hier (de video is in het Duits, dus goed opletten) of scroll hier naar beneden naar nr. 4 (maar haar andere tips zijn ook handig).

7. Middel tegen slakken in de tuin

Pixabay

Slakken houden niet van de essentiële oliën in de meeste naaldbomen en zullen er snel vandoor gaan als ze die geur oppikken. Het kan dus handig zijn om een paar hoopjes naalden neer te leggen als je last hebt van slakken (vooral in een groentetuin). 

8. Bedekking voor je tuinperken

Pixabay

Voor ervarene tuinierders is dit een klassieker, maar niet iedereen weet dat dennetakken vaste planten kunnen ondersteunen om schadevrij de vorst door te komen. Zodra de temperatuur onder nul duikt, leg je een paar takken van je kerstboom over je vaste planten heen.

Het effect is duidelijk zichtbaar in de lente!

9. Een gezond bad

Flickr

Voor een dennebad heb je 85 tot 110 gram naalden nodig. Kook ze minstens 10 minuten in water. Giet het brouwsel dan direct in je badwater! (Zorg dat je bad niet al te heet is, want de infusie zal de temperatuur redelijk verhogen.)

Deze tips hebben het voordeel dat je er twee vliegen in één klap mee slaat: je hebt de resultaten van de tip EN je kan je kerstboom upcyclen in plaats van weggooien.

Let op: Voor al deze doe-het-zelfhacks is het belangrijk om jezelf ervan te verzekeren dat je boom niet met pesticiden besproeid is. Als je erachter komt dat dit wel het geval is, heb je wellicht de motivatie om volgend jaar een boom zonder pesticiden te nemen. Dan spaar je het milieu op twee fronten — minder chemicaliën voor de feestdagen en minder afval na de feestdagen!

Reacties

Ook interessant