Acht redenen om hondenlikjes op je gezicht toe te staan

Is er iemand trouwer dan een hond? Het is altijd verbazingwekkend om de toewijding van honden aan hun baasjes te zien, hun opwinding bij onze thuiskomst en hun tomeloze liefde voor hun menselijke familie. Veel honden tonen hun adoratie door onze handen en gezichten te likken, wat sommige mensen toestaan maar veel hondenbezitters ontwijken. Het is zo schattig en liefdevol, maar voor sommigen kan het ook best ranzig zijn.

Het lijkt zeker onhygiënisch en er is alle reden om voorzichtig te zijn. Toch zijn er ook goede redenen om je remmingen los te laten en gekust, gelikt en geliefd te worden door je hond. 

IMG_7295

1. Hondenadem is goed voor je

Honden hebben een ander immuunsysteem dan wij, waardoor de samenstelling van micro-organismen in hun mond en speeksel anders is dan die van ons. Als we toestaan dat onze honden op ons ademen en contact maken met onze mond, kan dit positieve effecten hebben op ons immuunsysteem — daar het een aantal probiotische tekorten aanvult, als het ware.

2. Mensenadem is goed voor je hond

Jij bent niet de enige die er profijt van heeft: het immuunsysteem van je hond kan ook worden aangevuld en ondersteund door jouw micro-organismen!

mi perro y sus besos

3. Hondenkussen kunnen je tegen allergieën beschermen

Je immuunsysteem versterken door contact met honden in je eerste levensjaren kan helpen om je later tegen allergieën en asthma te beschermen. Bovendien hebben volwassenen die zijn opgegroeid in een huis met een hond, vooral als ze baby's of kleuters waren, een lagere kans op het ontwikkelen van allergieën voor dierenharen, etc.

4. Hondenlikjes zorgen voor een beter humeur

Gekust worden zorgt voor een verhoging in de productie van de neurotransmitters dopamine and serotonine, plus een verhoging van het hormoon oxytocine. Deze drie stoffen werken gecombineerd als een geluks-+ontspanningscocktail en onze honden bieden deze gratis, wanneer we het ook nodig hebben!

2013-11-24 19.49.13

5. Kussen kunnen je band versterken

Ook als we knuffelen wordt onze neurologische gelukscocktail geserveerd, omdat er een sterke verbinding is tussen fysieke veiligheid, verbinding en emotioneel welzijn. Deze ervaring beperkt zich niet tot omhelzingen met mensen; hij vindt ook plaats als we tegen onze huisdieren aankruipen. Dus als je je hond omhelst en een dikke, natte smakkerd ontvangt, plukken jullie er allebei de vruchten van - zowel fysiek als emotioneel. Daarmee kom je ook nader tot elkaar.

6. Kusjes betekenen dat jij de baas bent

In het wild likken wolven en coyotes de roedelleider om te tonen dat ze weten wie het alfadier is. Honden hebben dit instinctieve gedrag ook. Dus als je hond jou kust, is het een teken van gehoorzaamheid en erkenning van je autoriteit.

True Love :)

7. Honden die likken, zijn honden die om je geven

Honden likken hun medeviervoeters niet alleen om respect aan hun roedlleider te tonen, maar ook om zorgzaamheid te uiten. Moeders likken hun puppies om ze schoon te maken en warm te houden. Dus als je hond dat bij jou doet, is het ook een teken dat hij of zij om je geeft en wilt dat je gelukkig bent. Dat is een mooie eigenschap in een hond, wat je natuurlijk wel wilt aanmoedigen!

8. Likken verlicht hondenstress

Honden likken ook om stress te verminderen. Als ze je niet kunnen likken, kan het hun stressniveau verhogen en zullen ze compenseren door hun lievelingsspeelgoed te likken en hun eigen poten. Als je echt niet tegen grote, natte hondenpakkerds op je gezicht kan, biedt dan je hand of arm als alternatief.

Charlie's home!

Zo zie je maar: hondenkussen bieden toch wel een aantal voordelen. Hoe ver gaat jouw toewijding? Laat jij je kussen door je hond?

Reacties

Ook interessant