Zes symptomen die zich een maand voor een hartinfarct kunnen voordoen

In Nederland zijn er ruim 1 miljoen hart- en vaatpatiënten en overlijden er dagelijks ruim 100 mensen aan een hart- of vaatziekte.

Maar wist je dat je lichaam je ver voor een hartinfarct waarschuwingssignalen kan geven? Sterker nog, volgens een onderzoek van aan de Harvard-universiteit in Boston, deden zich bij slechts 1 op de 4 mensen die aan hartinfarct kregen géén waarschuwingssignalen voor. Dus aandacht hiervoor zou heel veel kunnen uitmaken wat betreft preventie en overlevingskans. Als je één van deze symptomen waarneemt, raadpleeg dan zo snel mogelijk de huisarts.

1. Vermoeidheid

Als je gewoon af en toe moe bent, dan is dat waarschijnlijk geen reden tot zorg. Dit kan iedereen overkomen bij te weinig slaap of in een drukke periode. Maar als je echt zo vermoeid bent dat eenvoudige activiteiten, zoals boodschappen doen, je uitputten of als je buiten adem raakt van de trap opklimmen, moet je dit serieus nemen. Vermoeidheid kan worden veroorzaakt in stressvolle situaties als het hart geen adequate bloedtoevoer krijgt en dit kan een teken zijn van een dreigende myocardinfarct (ook wel bekend als hartaanval). 

2. Druk op de borst

Een vaak voorkomend alarmsignaal van een hartaanval is sterke druk in de borstkas. Dit gaat soms gepaard met hartkloppingen en pijn in de borst, rug, kaak, nek, arm of bovenbuik.

3. Kortademigheid

Kortademigheid kan een sterk signaal zijn dat je hart niet genoeg zuurstof naar je longen pompt en dit kan een teken zijn van een geblokkeerde slagader. Als je regelmatig kortademig bent bij lichte of gemiddelde inspanning zou dit een waarschuwing moeten zijn.

4. Futloosheid 

Als je je over het algemeen slap en leeg voelt, kan dit een teken zijn dat je spieren niet genoeg zuurstof ontvangen. Dit is vaak het eerste teken van een hartaanval.

5. Duizeligheid en koud zweet

Als je deze symptomen opmerkt, dien je een arts te bezoeken. Overmatig zweten kan een vroege indicatie zijn van een hartaanval en duizeligheid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een tekort aan zuurstof naar de hersenen.

6. Verkoudheid/griep

Hoest, een lopende neus en koorts zorgen dat je je belabberd voelt? Uiteraard zou dit gewoon een onschuldige verkoudheid kunnen zijn. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze symptomen vaak ongeveer een maand voor een hartinfarct de revue passeren. De hoest helpt je lichaam om de bloedtoevoer te verbeteren.

Bekijk de video voor een samenvatting van de symptomen:

 

Als hart- en vaatziekten in je familie voorkomen of je hebt niet altijd het beste dieet gevolgd en weinig bewogen, is het een goed idee om te overwegen dat te veranderen. Je kunt veel doen om de risico´s op een hartinfarct te verminderen. Roken en zware drank vermijden staan wellicht bovenaan de lijst, maar net zo belangrijk is een gezond dieet, goede nachtrust en regelmatig bewegen. En last but not least, stress verminderen en leren omgaan met stress is één van de belangrijkste verdiensten die je voor je hart en je algehele gezondheid kunt doen. Dus, laat deze lijst vooral geen reden zijn tot nog meer stress! Als je je zorgen maakt om deze symptomen, is er geen betere plek om voor advies te vragen dan bij een arts die je vertrouwt.

Reacties

Ook interessant