Zo maak je een gedetailleerd afgietsel voor het gezin

Kinderen grootbrengen is geen makkelijke taak, maar voor je het weet zijn ze alweer opgegroeid — gaan ze naar school, hebben ze hun eerste afspraakje en gaan ze al bijna uit huis. Foto's en filmpjes van thuis zijn fantastische manieren om die korte tijd tussen geboorte en volwassenheid vast te leggen, maar het is ook leuk om er nog iets origineels aan toe te voegen... zoals een afgietsel van de handen van gezinsleden met gips!

Je hebt nodig:

Zo maak je het:

Mix 450 gr. vormpoeder met 1,5 liter water in een emmer. Roer het mengsel ongeveer 45 seconden met een lepel tot een dikke, maar goed gemengde mix.

Giet het mengsel nu in een grote maatbeker. Bepaal hoe je de handen wilt vasthouden en duw dan je handen in de vormmassa. Nu komt het lastigste gedeelte: je moet ongeveer vier minute

n in deze houding blijven om te zorgen dat je een nauwkeurige en gedetailleerde afdruk krijgt. Als je dit met jonge kinderen doet, is het wellicht handig om voor de zekerheid te helpen met hun handen stil houden.

Nu kun je je handen uit de massa halen.

Om eventuele losse vormmassa eruit te spoelen en te vermijden dat het gips later aan de mal blijft plakken, giet je afwasmiddel in de holtes die je handen hebben gemaakt, waarna je er water bij giet. Schud de maatbeker licht om te zorgen dat de afwasmiddel en het water zich vermengen. Giet de holtes daarna weer leeg.

Nu is het tijd om de gipspoeder met het water te vermengen volgens de instructies van de fabrikant. Als het goed gemixt is, giet je de gips in de mal en laat je het 24 uur verharden.

Zodra het droog is, draai je de maatbeker op zijn kop op een snijplank.

Gebruik het stanleymes om de vormmassa stukje bij beetje te verwijderen. Wees voorzichtig dat je het afgietsel hierbij niet beschadigt.

Om de massa te verwijderen uit die plekjes die lastig te bereiken zijn, kun je de dottingpennen gebruiken.

Het resultaat is een gedetailleerd en persoonlijk afgietsel dat symbool staat voor de speciale band tussen ouder en kind.

Zo'n afgietsel is ook een mooi aandenken voor stelletjes. Als je meerdere gezinsleden erbij wilt betrekken, kun je een grotere container gebruiken met meer vormmassa. Welke combinatie je ook kiest, je hebt er gegarandeerd een uniek souvenir mee van een bijzondere tijd in je leven!

Reacties

Ook interessant