Goede trucs verouderen nooit: Grootmoeders schoonmaakhacks voor thuis

Er zijn genoeg dingen uit het verleden waar we echt wel zonder kunnen, maar sommige hacks voor in het huishouden uit die goeie ouwe tijd hebben hun glans nog lang niet verloren. Probeer deze 11 trucs thuis eens uit: ze werken en kosten bijna niets!

1. Reinig de magnetron

Microwave

Neem een grote kom met water. Voeg er een paar druppels citroensap en een snufje kaneel aan toe. Draai dan de magnetron aan op een hoge stand en laat het water pruttelen. Laat de machine dan afkoelen en veeg met een vochtige doek schoon. Klaar! Zo voorkom je dat je ooit tegen dit beeld hoeft aan te kijken.

What happens when you put soap in the microwave

2. Verwijder gesmolten kaarsvet

Candles

Gesmolten kaarsvet kan echt verrekte lastig zijn om te verwijderen. Maar niet voor grootmoe en grootva: zij leggen er gewoon een paar ijsblokjes in een vrieszakje op en na een paar uur breekt het bevroren kaarsvet gemakkelijk af.

3. Voorkom schimmelvorming op het douchegordijn

Natural light

De oude truc was gewoon om de onderrand af te knippen, zodat het niet in het natste deel van het bad of de douchecabine hangt. Maar als je het gordijn liever niet met de schaar bewerkt, kun je het ook gewoon grondig uitspoelen door eens in de drie of vier maanden in de wasmachine te gooien.

4. Verwijder muurkrabbels

Purple crayon on the wall -- oops!

Hebben de kleine gezinsleden van de muur een kunstwerk gemaakt? Soms kun je de krabbels verwijderen met een gewone gum of door er voorzichtig staalwol overheen te wrijven. Maar voor hardnekkige kladjes kun je wasbenzine gebruiken. Dat werkt zelfs voor strepen van krijtjes!

5. Laat de tafel weer glanzen

IMG_2805

Als jouw houten tafel er een beetje versuft uitziet, poets hem dan op met een mix van drie vierde olijfolie en één kwart citroensap. Wrijf de mix er goed in en laat het een tijdje intrekken om goed in te werken - veeg dan het overtollige eraf. Het "voor en na"-effect is opmerkelijk.

6. Maak verbrande, aangekoekte potten en pannen schoon

pots, pans

Bereid een blend van warm water en een opgehoogde eetlepel met natriumcarbonaat. Giet het in de aangetroffen pot of pan en laat het weken. Schrob er dan alle aangekoekte rommel met een borstel vanaf. (Vroeger gebruikte men een uitgedroogd stuk korst van een brood om dat te doen! Gelukkig heeft de technologie zich ondertussen een beetje verder ontwikkeld...)

7. Zorg dat je aanrecht weer glanst als nieuw

191 Whisper Wind on Lake Martin - 60

Bespaar jezelf de kosten en de chemische stoffen die in een gemiddelde sprayreiniger zitten. Gebruik in plaats daarvan een halve grapefruit en wrijf de kant met het vruchtvlees over de oppervlaktes. Strooi er dan ruim zout overheen en laat even liggen. Neem tot slot af met warm water. Dit doet vooral wonderen voor aanrechtbladen van natuurlijk gesteente, zoals graniet. 

8. Laat je vaatwasser weer fris ruiken

Empty top

De eerste gebruikers van de vaatwasser kenden de truc wel: azijn. Een uur voordat je hem wil aanzetten, giet je wat witte azijn onderin de machine en laat het een uurtje zitten. Dan zet je het apparaat aan en tegen het einde van de cyclus ruikt je vaatwasser weer als nieuw! 

9. Reinig je tapijten

afghan rug

In oma's tijd hoefde je het tapijt niet bij de stomerij te laten reinigen en er was ook geen high-tech textielverfrisser. In plaats daarvan strooide je een paar eetlepels zwarte-theeblaadjes over het tapijt en liet ze er een half uurtje liggen. Nadat je ze met de stofzuiger hebt verwijderd, zijn alle muffen geurtjes verdwenen. 

10. Verwijder koffievlekken

IMG_3577

Om koffievlekken uit lichte textiel te halen, is één ding heel belangrijk: snel handelen. Hoe recenter de vlek, hoe gemakkelijker je het kunt verwijderen. Eerst spoel je het met koud water uit. Dan wrijf je er afwasmiddel in en spoelt dit er weer uit. Sprenkel er dan een mix van één deel water en één deel azijn op en laat het inwerken. Doe het daarna in de was zoals gebruikelijk en de vlek is helemaal verleden tijd.

11. Lap de ramen zonder strepen

DSC_0003

Voordat we ruitenreiniger hadden, moest je de glazenreiniger zelf maken. Zo doe je dat: voeg aan 400 ml water een half kopje azijn en een kwart kopje reinigingsalcohol toe. De garantie? Geen strepen op je ramen, vooral als je een prop krantenpapier gebruikt voor het schoonmaken. 

Soms werken die chemische, industriële reinigers niet eens zo goed als de eenvoudige, natuurlijke oplossingen. En we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden, aangezien oma's trukendoos nog steeds fantastisch werkt!

Reacties

Ook interessant