Zo weerhoud je Google ervan een lijst van je bezochte locaties te bewaren

Veel mensen hebben geen idee dat het internet op elk moment van de dag precies weet waar ze zijn. Smartphonegebruikers zijn bijzonder makkelijk te vinden, vooral als ze populaire apps gebruiken, zoals Google Maps. Google gebruikt zelfs een geïntegreerde opsporingsfunctie die niet alleen de locatie van smartphonegebruikers toont, maar deze ook nog eens telkens bij het updaten opslaat.

En dit kan hele negatieve gevolgen hebben! Criminelen en hackers kunnen er gemakkelijk potentiële slachtoffers mee vinden. Dat geldt ook voor stalkers — zelfs als je alle andere voorzorgsmaatregelen hebt genomen, kan je nog steeds opgespoord worden als er een locatiegeschiedenis van jou wordt bijgehouden.

Imgur

Dit klinkt misschien als een slechte grap, maar helaas is het werkelijkheid. Als je niet helemaal overtuigd bent, probeer dan het volgende: log in op je reguliere Google-account en klik op deze link. Nu zie je alle locaties die je de afgelopen maand bezocht hebt!

maps

Het goede nieuws is dat jij bepaalt hoeveel van je data wordt opgeslagen. Volg eenvoudigweg deze stappen:

  1. Controleer eerst of je locatiegeschiedenis ingeschakeld is. Dut kun je doen door de bovenstaande link te klikken en het veld links onder in het scherm te controleren; hierop staat aangegeven of de functie wel of niet is ingeschakeld.
  2. Als de locatiegeschiedenis is ingeschakeld, klik dan op de weergegeven knop voor "locatiegeschiedenis onderbreken" om het te deactiveren.
  3. Het deactiveren van de functie zorgt er nog niet meteen voor dat alle data die daarvoor verzameld is verwijderd wordt. Onder het tabje "Instellingen" kun je je volledige locatiegeschiedenis verwijderen.
  4. Als je klikt op "Mijn activiteit" kun je alle locaties zien die je in de afgelopen maand hebt bezocht. Hier kun je de instellingen wijzigen om te bepalen welke periode van je locatiegeschiedenis verwijderd moet worden.

Deel dit artikel met je vrienden en familie zodat ze zelf kunnen bepalen hoe er met hun data wordt omgegaan. Iedereen heeft per slot van rekening het recht om te weten wat Google met hun persoonlijke informatie doet!

Reacties

Ook interessant