Wat de codes op fruitstickers echt betekenen

We hebben ze allemaal wel gezien, die vervelende stickertjes die je op al het fruit in de supermarkt vindt. Kinderen vinden ze hartstikke leuk, maar heb je je ooit afgevraagd waar ze eigenlijk voor zijn? De meeste consumenten weten niet dat ze juist heel belangrijke informatie bevatten, zoals of het fruit biologisch is en of het geproduceerd is met toepassing van genetische modificatie.

Zijn de stickers giftig? 

De eerste vraag die je wellicht hebt, is of de stickers zelf gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Ze bevatten per slot van rekening vermoedelijk schadelijke chemicaliën die door het fruit worden geabsorbeerd. He goede nieuws is: er is geen reden tot zorg. Deze stickers zijn allemaal veilig voor gebruik op etenswaren en gaan niet gepaard met gezondheidsrisico's — ze zijn van natuurlijke materialen gemaakt en plakken door middel van een onschadelijke, biologisch afbreekbare kleefstof.

d

Wat betekenen de codes op de stickers? 

PLU-codes ("Price Look-Up codes") onthullen de oorsprong en het type product en kunnen gebruikt worden om verscheidene vruchten en groenten te identificeren. Deze informatie wordt geboden in de vorm van een getal van vier tot acht cijfers en is toegekend door de International Federation for Produce Standards (IFPS). Deze getallen helpen bij het onderscheiden van verschillende types fruit en groenten aan de hand van de prijs, die varieert naar kwaliteit en andere factoren. Maar de PLU kan ons zoveel meer vertellen, zoals hoe de vrucht of groente is verbouwd, bijvoorbeeld.

  • De code heeft vier cijfers en begint met een 3 of 4

Dit betekent dat de vrucht (of groente) geproduceerd is met behulp van kunstmest.

d

  •  De code heeft vijf cijfers en begint met een 8

Dit type code is gereserveerd voor genetisch gemodificeerde producten. Maar dit type code is niet verplicht, wat betekent dat ook de producten die niet deze code dragen genetische gemodificeerd zouden kunnen zijn.

  • De code heeft vijf cijfers en begint met een 9

Dit type code geeft aan dat biologische producten zonder pesticiden of kunstmest zijn geproduceerd.

Flickr/Tom Magliery

Soms bevat de sticker ook een logo of de naam van de soort in kwestie. Dit is vaak het geval voor duurdere, biologische fruit en groenten.

Als je je zorgen maakt om de kwaliteit van het fruit en de groenten die je eet, is het aan te raden om deze stickers eens te controleren. Om er zeker van te zijn dat je de beste waren hebt, zoek je naar groenten en fruit met codes die met 9 beginnen. Daar betaal je dan wellicht wel wat meer voor, maar is je gezondheid het uiteindelijk niet gewoon waard?

Reacties

Ook interessant