Inspiratie voor Koningsdag: 9 artikelen voor de vrijmarkt die je zelf maakt

Koningsdag: oranjefeest voor jong en oud. De één houdt zijn perfecte marktplekje nu al dagen bezet, de ander kijkt uit naar een feestelijke Koningsnacht en weer anderen verheugen zich op een dagje oranjespelletjes doen met de kids. Naast alle verkleedpartijen, borrels en rondedansjes, is de vrijmarkt een prachtige traditie waarbij niet alleen oude rommel wordt verkocht, maar ook creatieve ideeën tot leven komen om de hordes bezoekers aan de kraampjes te vermaken.

Mocht je nu niet zoveel oude zooi hebben liggen of gewoon weinig inspiratie hebben, bekijk dan eens de volgende doe-het-zelf-ideeën voor de vrijmarkt. Voor als je graag aan zakcentje verdient - of gewoon leuk als voorpret!

1. Groentetulpjes

Tussen alle frituur, zoetigheid en alcohol door is het voor voorbijgangers ook wel eens lekker om iets fris en gezonds mee te pikken. Met komkommer, wortel en satéprikkertjes heb je binnen een mum van tijd deze vrolijke tulpjes gemaakt. Steek ze in een met oranje bekleed stuk piepschuim en je kraampje is ook nog eens helemaal opgefleurd!

pin

2. Oranjegebak

En als we het nu toch over eten hebben: we weten allemaal hoe goed oranjegebak het op Koningsdag doet. Heb je een leuk recept voor cupcakes, koekjes of een taart? Voeg er wat oranje kleurstof aan toe, hier en daar wat rood-wit-blauw, en ze verkopen als... nou... juist, ja: warme broodjes!

pin

3. Koninklijke lavendelzakjes

Heb je toevallig nog ergens een oud gordijn of dekbedovertrek liggen met oranje opdruk (uit de jaren '70 wellicht...)? Dan kun je heerlijk geurende lavendelzakjes maken voor in de linnenkast. Koop wat losse gedroogde lavendel, knip lappen stof uit in de gewenste vorm en naai de gevulde zakjes netjes dicht. Als je je extra Crea Bea voelt, kun je er ook een Nederlandse vlag of kroontje op borduren.

pin

4. Oranjespelletjes

Traditionele oranjespelletjes zijn niet meer weg te denken van de vrijmarkt en daarbij geldt: hoe creatiever, hoe leuker! De origineelste spellen trekken immers de hele dag bekijks. Wat dacht je van blikken gooien met foto's van Hollandse bezienswaardigheden opgedrukt?

pin

Of misschien maak je in plaats van een standaard spelletje ringwerpen wel een versie met oranje kroontjes.

pin

5. Koningskroontjes

Over kroontjes gesproken... Die zijn met Koningsdag natuurlijk een must! Dus waarom niet zelf maken en uitdelen bij je kraampje? Bijvoorbeeld deze blitse glitterkroontjes, gemaakt van wc-rollen.

pin

Of een wat chiquere versie, gemaakt van oud kant, stijfsel en spuitverf met glitter.

pin

pin

6. Vorstelijke vlinderdasjes

Wat dacht je van een kekke vlinderdas? Het enige dat je nodig hebt is twee brede stroken oranje vilt (de ene is iets meer dan twee keer de lengte van de ander), knutsellijm, een schaar en een ijzerdraadje. Onderstaande beelden tonen stap voor stap hoe je te werk gaat.

pin

7. Koningsgezinde sieraden

Ook meestal een grote hit: sieraden die je Koningsdagoutfit compleet maken. Met wat garen in oranje, rood, wit en blauw en een basissteek haak je de leukste dingen.

pin

En de kleintjes mogen natuurlijk niet achterblijven.

pin

Met wat oranje knopen en een oude ketting kun je originele halssieraden maken.

pin

8. Geüpcyclede wenskaarten

Heb je oude rommel liggen waarvan je betwijfelt of je er ooit vanaf komt? Plak het op een mooi stuk karton, verzin een slimme leus en je hebt originele wenskaarten. Dat is nog eens makkelijk upcyclen!

pin

pin

9. Opgeleukte appeltjes van oranje

Mocht je al deze ideeën nu een beetje teveel werk vinden, kun je altijd nog voor de luie bonusoptie gaan: versierde sinaasappels en mandarijnen. Snel gedaan en meteen een leuk effect!

pin

Zo zie je maar: met een beetje verbeelding verkoop je de leukste gangmakers en oranjeversiering, waar anderen maar wat graag een paar centen voor neertellen. En je maakt er niet alleen anderen blij mee - je komt zo zelf bij de voorbereiding ook al in de oranjestemming.

En nadat het storm heeft gelopen bij jouw standje, proost je vrolijk samen met je vrienden en familie op Bea en Wim-Lex en neem je nog een tevreden hap van je oranjetompoes. Oranje boven!

Bron:

Famme  

Reacties

Ook interessant