Jij bepaalt de lengte en de kleur van deze gevlochten katoenen riem

Riemen zijn van die dingen die in elke kledingkast wel voorkomen. Als je afvalt of aankomt is het vooral handig om er eentje te hebben liggen — en een goede riem maakt ook nog eens een mooi modestatement. Maar je hoeft niet alleen een reepje gepoetst leer te hebben: er zijn allerlei materialen die het goed doen in een ceintuur. Zo maak je er zelf één met precies de lengte die je nodig hebt en in de kleur die je wilt. 

Je hebt nodig:

Zo ga je te werk:

Eerst is het raadzaam om de omtrek van je eigen taille of heupen te meten, afhankelijk van hoe hoog je de riem graag draagt. Tel ruim 30 cm op bij de lengte en vermenigvuldig dit getal dan keer twee. Knip dan dan drie strengen van het garen af, elk van deze volledige lengte.

pinterest

Houd alle strengen bij elkaar en rijg ze door de gesp, waarbij je precies in het midden van de lengte van het garen een knoop maakt. Dan is het tijd om te vlechten.

pinterest

Leg één streng van de ene kleur (hier wit) over een streng van de andere kleur (blauw) en nu een tweede streng van kleur 1 onder dezelfde streng van kleur 2.

pinterest

Leg nu een tweede streng van kleur 2 over de eerste streng heen, en dan onder de tweede streng door, van kleur 1.

pinterest

Herhaal de stappen nu omgekeerd met een derde streng van de eerste kleur.

pinterest

Herhaal dit proces totdat elke streng van elke kleur eenmaal is vervlochten en dus aan de overkant ligt. Begin dan opnieuw vanaf de andere kant.

pinterest

Zo wordt de streng die je actueel vlecht om strengen van dezelfde kleur heen geweven.

pinterest

Er ontstaat een patroon waarbij de kleuren eerst in elkaar doorlopen en vervolgens een driehoek vormen.

pinterest

Vlecht de riem totdat je de gewenste lengte hebt bereikt en lijm dan de laatste vlecht goed bij elkaar met de textiellijm. Als de lijm eenmaal gedroogd is, kunt je de uiteinden afknippen.

pinterest

En nu is je riem af. Om de gesp te bevestigen, hoef je alleen de metalen stift door het patroon van de garen heen te steken op de plek waar je de riem wilt vastmaken.

pinterest

Je hebt wel wat werk te verrichten voordat je het product hebt voltooid, maar dat gevoel van "Ik heb dit zelf gemaakt" is de moeite waard. Je kunt ook armbanden, sleutelhangers of andere accessoires maken met dezelfde techniek. Dan heb je gewoon minder (of meer) garen, kleuren, etc. nodig - maar het proces is hetzelfde!

Reacties

Ook interessant