Vier keer vouwen, drie keer knippen en nul keer naaien — je jurk is gereed!

Naaien is een stuk lastiger dan het lijkt. Je hebt ervaring, verbeelding, tijd en materiaal nodig om een stuk stof om te toveren tot een kledingstuk. Het kan veel werk zijn, maar het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Hier is een methode om een jurk te maken in een paar eenvoudige stappen. En je hoeft er niet eens voor te naaien!

Je hebt nodig:

Zo ga je te werk:

Spreid de stuk stof uit over de vloer en vouw diagonaal dubbel om er een driehoek mee te vormen.

Vouw dan nogmaals dubbel door de puntjes aan weerszijden van de langste zijde bij elkaar te brengen.

Nu vouw je volgens dezelfde logica de driehoek weer dubbel, in het voorbeeld van links naar rechts.

Voor de vierde en laatste vouw sla je juist de dichte korte kant om naar de lange driehoekszijde, op zo'n manier dat de hoek weer netjes dubbel is. De vorm lijkt nu als het goed is op een trechter of een puntzak. Gebruik de textielstift om een licht gebogen lijn aan de kant van de "opening" te tekenen.

Gebruik de textielschaar om langs deze lijn te knippen. Wat je nu voor je hebt liggen zou er moeten uitzien als een grote kegel.

Vouw dan de stof één keer open, zodat je een kwart cirkel stof voor je hebt liggen. Teken een boog bij het puntje van de stof. Dit wordt de halsopening van de jurk. Op ongeveer zeven centimeter hieronder, aan de aangrenzende zijde die open is, teken je een halve cirkel. Deze wordt uiteindelijk de openingen voor je armen.

Knip de stof langs de lijnen die je hebt getekend.

Als je nu de stof volledig openvouwt, ziet het eruit als de stof op onderstaande foto.

Het enige wat je nog te doen staat, is de jurk aantrekken. Met een riem om je middel geef je er vorm aan en valt het in mooie plooien om je heen.

Ik weet dat we hadden afgesproken dat je niet hoeft te naaien, maar om ervoor te zorgen dat de jurk wat langer meegaat is het wel aan te raden om met een naaimachine de zomen af te werken. Als je geen machine hebt, kun je dat ook met de hand doen, natuurlijk.

En dat was het dan — in een mum van tijd een nieuwe zomerjurk!

Reacties

Ook interessant