Interieurdecoratie: Eenvoudige, elegante hangplanken die je zelf maakt

Als je van doe-het-zelven houdt en thuis of op kantoor een elegante, nieuwe opbergoplossing zoekt, dan zijn deze hangplanken wellicht de perfecte uitkomst. Ze zijn gemakkelijk, handig en — in tegenstelling tot de meeste planken — ze zien er open en kleurrijk uit. Een goede manier om de winterdip te overwinnen en het voorjaar een stap voor te zijn!

;nbsp&

Je hebt nodig:

  • Houten plank, in de afmeting die je voor je hangplank voor ogen hebt
  • Schuurpapier
  • Handdoek
  • Spuitverf, kleur naar keuze
  • Liniaal
  • Potlood 
  • Boor
  • Touw of koord, kleur naar keuze
  • Schaar  
  • Metalen ringen en wandhaken (of, zoals in het plaatje hierboven, een houten stang en wat spijkers)

Zo ga je te werk: 

Eerst schuur je de plank aan alle kanten om er zeker van te zijn dat er geen ruwe plekken meer over zijn.

Youtube /AnnMade

Gebruik dan een handdoek om alle stof eraf te vegen.

Youtube /AnnMade

Bedek je werkplek met krantenpapier en spuit nu je plaat in de kleur die je hebt uitgekozen. Laat de ene kant eerst volledig drogen, voordat je aan de andere kant begint.

Youtube /AnnMade

Met een liniaal en potlood markeer je een punt op 2,5 cm van de lange kant af en 5 cm van de korte kant af - doe dat bij elke hoek van de plank (bekijk deze prachtige plaatjes voor een duidelijk overzicht). 

Youtube /AnnMade

Plaats de plank op een zaagbok of bovenop een grotere plaat, zodat je geen gaten boort in iets waardevols, zoals de vloer!

Boor vier gaatjes: één bij elk gemarkeerd punt. Controleer dat er net aan twee strengen van het touw dat je hebt gekozen door de gaatjes passen. Maak de gaatjes niet veel groter dan dat. (Of als je een versie doet waarbij je slechts één streng gebruikt, zoals in de eerste foto, zorg dan dat er ook maar één streng doorheen past.)

Youtube /AnnMade

Meet nu twee stukken touw af van elk ruim 100 cm lang (zorg vooral dat ze even lang zijn). Houd ze bij elkaar, vouw ze doormidden en trek de gevouwen punt door de metalen ring.

Youtube /AnnMade

Neem nu de vier geknipte uiteinden en rijg ze door de lus van het gevouwen uiteinde, waarmee je een verschuifbare knoop rondom de ring maakt. 

Youtube /AnnMade

Neem twee koorden bij elkaar, trek ze door het binnenste gaatje aan de muurkant aan één zijde van de plank. Maak een stevige knoop aan de onderzijde van de plank.

Of het nu met behulp van ouderwetse geometrie is of gewoon door het uit te proberen; meet de andere koordlengte tot aan het voorste gat en het punt in het midden, waar je de knoop om de ring goed en stevig zal moeten aantrekken. Als je de wandhaken al aan de muur hebt bevestigd, kunt je dit uittesten totdat je de juiste lengtes hebt gevonden.

(Of... pas de Stelling van Pythagoras over driehoeken toe, waarbij a de breedte van je plank is en b de hoogte van de plank naar de ring waar het touw aan zal hangen. Je kunt c snel uitrekenen, de diagonale lengte van de ring terug naar beneden naar de voorzijde van de plank: de lengte van het koord langs de muur zal korter zijn dan aan de diagonale zijde.)

Zorg dat je genoeg ruimte overlaat voor de tweede knoop aan de voorzijde van de plank.   

Youtube /AnnMade

Herhaal dit aan de andere kant, plaats de twee wandhaken waar je de ringen aan wilt hangen en klaar ben je!

Je kunt ook met de touwkleur en de verf spelen om een volledig persoonlijke versie van de hangplank te maken om je kamer op te leuken en je opbergruimte uit te breiden. Allemaal zelfgemaakt en origineel!

Bekijk deze video met een super versie van deze handige planken en zie het proces in nog meer detail voorbij komen:

Zo snel, eenvoudig en elegant is het. Je kunt ook gordijnkoorden gebruiken, zoals in de volgende afbeelding:

;nbsp&

De volgende keer dat je een lege muur over hebt, leuke decoraties en geen flauw idee waar je ze kwijt moet — nou, dan weet je wat je te doen staat!

 

Reacties

Ook interessant