Geen zin om te breien? Weef dan in plaats daarvan een sjaal!

Breien heeft een snelle comeback gemaakt. Maar voor sommigen is het geworstel met naalden, steken, enzovoorts gewoon te ingewikkeld. Hier is een geweldig alternatief dat je in een mum van tijd onder de knie kan hebben. Je maakt een das, niet door te breien, maar door te weven: en iedereen zal er wild enthousiast van zijn. 

Je hebt nodig:

  • 2 grote bollen van dik breigaren (of 3-4 bollen van dit)
  • een rechthoekige tafel
  • een schaar

Zo ga je aan de slag:

Rol de garen uit over de breedte van de tafel. Trek het eindje onder de tafel naar je toe en rol dan genoeg extra garen af om de twee eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Knip deze lengte af en meet en knip dan nog negen strengen van dezelfde lengte af. (De strengen kunnen beter een beetje te lang zijn dan te kort.) 

YouTube/MyNameIsMarthe

Nu heb je 10 strengen wol die een beetje langer zijn dan tweemaal de tafelbreedte. 

YouTube/MyNameIsMarthe

Leg alle strengen naast elkaar over de breedte van de tafel, waarbij de eindjes aan jouw kant van de tafel tot aan de vloer hangen.

YouTube/MyNameIsMarthe

Eén voor één trek je de lange eindjes onder de tafel door en knoop je ze vast aan hun korte eindjes. Zorg dat ze niet overlappen, verstrengelen of te los gaan zitten.

YouTube/MyNameIsMarthe

Glijd ze nu bij elkaar, terwijl je ze gelijk houdt aan beide kanten van de tafel.

YouTube/MyNameIsMarthe

Nu begint het weven: kies een plek om te beginnen en rol een paar centimeter garen af van de bol die je nog over hebt, wat als ijkpunt onder het beginpunt moet blijven hangen. Eerst weef je je hand door de 10 geknoopte strengen heen; dus onder 1 door, over 2 heen, onder 3 door, over 4 heen, enzovoort. Til dan de bovengelegen strengen voorzichtig omhoog en trek de garen eronder door. Herhaal dan de andere kant op! En blijf doorgaan... en doorgaan.

YouTube/MyNameIsMarthe

Neem vroeg in het proces een moment om de garen zo aan te trekken dat je de strakheid bereikt die je in je das wilt hebben. Daarna kam je af en toe de strengen overdwars met je vingers naar je toe, zodat de sjaal dicht genoeg blijft.

YouTube/MyNameIsMarthe

Als je eenmaal de helft van de tafel hebt bereikt, trek je het geweven gedeelte naar je toe en verschuif je het onder de tafel, zodat je weer nieuwe strengen voor je hebt om mee te weven. Dan ga je weer verder met het werk. Als bij je eerste bol op een gegeven moment de garen op zijn, knoop dan het laatste uiteinde aan het beginnend uiteinde van een nieuwe bol en knip de knoopeindjes netjes af. Dan ga je weer door...

YouTube/MyNameIsMarthe

Zorg dat je ruimte overhoudt voor een beetje franje aan beide kanten van de sjaal, door niet helemaal door te weven naar waar je begon. Zorg liever dat je de gewenste lengte voor je franje opmeet en ophoudt met weven zodra je de juist afstand van het einde bereikt hebt. 

YouTube/MyNameIsMarthe

Dan knip je de strengen halverwege tussen de sjaaleindjes door en knoop je elke twee strengen aan de uiteinden aan elkaar vast. Zorg vervolgens dat je de franje tot de juiste lengte verwerkt.  

YouTube/MyNameIsMarthe

En je bent klaar!

YouTube/MyNameIsMarthe

Bekijk het hele proces nog eens in dit geweldige filmpje:

Je zult je afvragen waarom je dit nooit eerder hebt gedaan. Het is gewoon té makkelijk: weef een knusse das voor jezelf en je vrienden en je bent goed verzorgd op koude en natte dagen!

 

Bron:

youtube

Reacties

Ook interessant