Negen soorten buikpijn en mogelijke oorzaken

Buikpijn doet zich voor in allerlei verschillende vormen en maten: soms scherp, soms dof, soms opgeblazen, soms aangespannen. Omdat zoveel van de essentiële functies van ons lichaam in dit lichaamsdeel plaatsvinden, bestaan er veel verschillende oorzaken voor de pijn. Naast onze verscheidene organen, komen er ook talloze zenuwuiteinden in ons abdomen samen: De oorzaak van buikpijn kan alles zijn van angst of stress tot een buitensporige maaltijd... of iets ernstigers, natuurlijk.

Als je de pijn kunt lokaliseren, ben je al half op weg. De locatie kan je een grote hint geven van wat er wellicht gaande is.

1. Midden links

Als je pijn ongeveer ter hoogte van de taille zit aan de linkerkant, dan kan het een teken zijn van een nierinfectie of nierstenen. Als plassen ook pijnlijk is en je hebt constipatie, dan is het raadzaam om een bezoekje aan de arts te plegen. Een nierinfectie is in dat geval erg waarschijnlijk.

Als dit niet het geval is, dan kan het ook samenhangen met de lumbale wervelkolom.

2. Midden voor

Als je een doffe pijn hebt in het midden van je abdomen, rondom of net boven je navel, kan het een teken zijn van blindedarmontsteking (vooral als het steeds scherper wordt, zich naar rechts onder verplaatst, je misselijkheid ervaart en geen winden kunt laten) of van pancreatitis (als je ook nog moet overgeven). 

3. Midden rechts

Als de pijn aan de rechterzijde zit ter hoogte van de taille, kan het ook een probleem met je nieren zijn of met constipatie te maken hebben. Een andere oorzaak zou diverticulitis kunnen zijn, waarbij uitstulpingen tegen de binnenwand van je dikke darm ontstaan.  

4. Links onder

De meeste darmproblemen worden gesignaleerd door pijn in de onderbuik. Vrouwen krijgen ook in dit lichaamsdeel menstruatiekrampen, maar dan over het algemeen aan beide zijden. 

5. Onder voor

Klachten of pijn onder je navel kunnen het resultaat zijn van een urineweginfectie of inflammatoire darmziekten. Vrouwen kunnen wellicht lijden aan een aandoening gerelateerd aan de geslachtsorganen. (Zorg dat je altijd regelmatige controles met je gynaecoloog inplant!)

6. Rechts onder

Pijn aan slechts één kant van de onderbuik kan ook een teken zijn dat je een spier hebt geforceerd of in het algemeen overwerkt. Maar als het regelmatig voorkomt, dan dien je de huisarts te raadplegen. En als je rechts onder een scherpe pijn hebt die steeds verergert, bekijk dan ook de andere symptomen van een blindedarmontsteking om te controleren of dat een mogelijkheid is. 

7. Links boven

Als je klachten zich in het linker bovengedeelte van je abdomen plaatsvinden, dan is je maag hoogstwaarschijnlijk de boosdoener. Nog een mogelijkheid is een zweer of problemen met je alvleesklier. Als de pijn intens is en snel verergert, heb je ook kans dat er een galsteen vastzit in een galkanaal. Breng een bezoekje aan de arts als het zich niet in korte tijd vanzelf oplost.

8. Boven voor

Buikpijn pal in het midden en hoog in je abdomen is vaak gerelateerd aan brandend maagzuur of andere problemen met je maag of uiteinde van je slokdarm. En wederom, afhankelijk van de precieze sensatie van de pijn, zouden een zweer of galstenen ook nog de oorzaak kunnen zijn. 

9. Rechts boven

Pijn in het rechter bovendeel van je buik kan een indicatie zijn van een zweer in je dunne darm (een ulcus duodeni). De oorzaak hiervan is vaak een overtollige uitscheiding van maagsappen.

Als buikpijn langer dan een paar dagen aanhoudt, is het sowieso een goed idee om het door een medische arts na te laten kijken. Blijf standvastig en blijf zoeken naar de juist diagnose, zelfs als het eerste bezoekje aan de arts niets uitwijst: soms kan het even duren voordat je erachter komt wat er daarbinnen gaande is, aangezien en zoveel mogelijke scenario's zijn. (Vooral als het veroorzaakt wordt door eten of stress, twee van de wellicht meest voorkomende complicaties...)

Maar nu heb je ten minste een plattegrond om je alvast in de juiste richting te helpen!

Reacties

Ook interessant