Hoe citroenen vrouwen helpen om borstkanker te herkennen

Elke vrouw is terecht wel een beetje bang voor borstkanker. Deze ziekte is tegenwoordig de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en is vaak fataal. De trieste realiteit is dat we bijna allemaal wel iemand kennen of hebben gekend die aan borstkanker heeft geleden.

Eén van de grootste problemen bij borstkanker is dat het vaak veel te laat wordt geconstateerd om nog effectief behandeld te kunnen worden. De meeste mensen zijn op de hoogte van het meest gebruikelijke symptoom — de knobbels die je ook daadwerkelijk in de borst kunt voelen. Als je zo'n knobbel vindt, moet je meteen de arts raadplegen. Vaak zijn ze onschuldig, maar het is altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen.

Wat veel mensen niet weten, is dat een knobbel slechts één van vele symptomen is die borstkanker kan veroorzaken. Er zijn vele andere soorten veranderingen in de borst die ook mogelijke borstkanker kunnen signaleren en niet alle vrouwen kennen die.

Om voor deze andere symptomen aandacht te vragen, postte Erin Smith Chieze uit San Diego een hele handige foto online. De foto toont alle verschillende waarschuwingstekens voor borstkanker in een duidelijke illustratie met - jawel - citroenen!

 

De beschrijvingen op de bovenste rij luiden, van links naar rechts:

Verdikt weefsel, indeuking, huiderosie, roodheid of warmte, abnormaal vocht, kleine putjes

Onderste rij, van links naar rechts:

Bult of hobbel, zichtbare aderen, ingetrokken tepel, veranderde vorm of grootte, huid als een sinaasappelschil, onzichtbare knobbel

Tegen het einde van 2015 ontdekte Erin zelf één van deze waarschuwingssignalen op haar eigen borst en haar zorgvuldigheid heeft haar leven gered — ze had wel kanker en het werd net op tijd geconstateerd. Nu wilt Erin andere vrouwen helpen om de waarschuwingstekens te herkennen en behandeld te worden voordat het te laat is.

De foto is als een lopend vuurtje het internet rondgegaan en zal hopelijk nog veel vrouwenlevens helpen redden.

Reacties

Ook interessant