Ideaal voor vergeetachtigen: Een truc om je planten gezond en groen te houden

Iedereen die ooit huisplanten heeft gehad, heeft het vast wel een keer meegemaakt. Je gaat een weekje of twee weg en als je terugkomt, heb je nauwelijks de deur geopend of je ziet de uitgedroogde, dooie planten al staan.

Sommige mensen zullen koppig blijven volhouden dat de planten nog lang niet dood zijn. "Komt wel goed!" zeggen ze dan, terwijl ze hun keukengootsteen omtoveren tot een plantenherstelfabriek. Zo ziet ontkenning eruit. Het komt helemaal niet altijd wel goed.

Met deze truc kun je eindelijk aan je dilemma ontsnappen: je planten blijven frisser dan ooit, of je er nu bent of niet. 

Je hebt nodig:

Zo ga je te werk:

Leg de eerste fles zo neer dat de flessensnijder het precies in het midden zal snijden. 

Draai de fles bij het vasthouden om een diepe, gelijkmatige snijlijn te maken rondom de cilinder.

Kook nu een liter water. Terwijl je de fles schuin aflopend vasthoudt boven een grote schaal of de gootsteen (die je dan wel met water moet vullen), giet je wat van het hete water over de beoogde breuklijn. (Kijk uit dat je je niet verbrand!)

Doe nu het tegenovergestelde: Direct na het kokend water giet je koud water over de fles heen.

En, je had het al geraden, nog één rondje heet water daar weer achteraan. Dit is gewoonlijk het punt waarop het glas breekt, langs de snijlijn, waarbij de hals van de fles in de schaal of de gootsteen met water valt.

Gebruik je schuurpapier om beide breuklijnen te schuren tot ze netjes glad zijn. 

Boor nu een gaatje door één van de kurken: 3 tot 5 millimeter doorsnede volstaat hierbij!

Rijg het koord door het gat in de kurk en zorg dat je aan beide kanten van de kurk een gelijke lengte aan koord overhoudt.

Steek de kurk in de mond van de fles. Giet dan net genoeg water in het onderste deel van de fles, zodat de kurk ondergedompeld is zodra het bovengedeelte ondersteboven in het ondergedeelte wordt geplaatst. 

Nu hoef je alleen nog maar het bovengedeelte van de fles met potgrond te vullen, plus een plantje naar keuze.

En dat wat het dan!

Hier is een handige video met alle stappen:

Dit gaat niet alleen je planten redden van het omkomen van de dorst, maar tovert ook je plantenhoek om in een pronkstuk dat veel gesprekstof oplevert. Veel plezier ermee!

Reacties

Ook interessant