6 indicaties van een bloedprop of trombose die je moet kennen

Iedereen kent het type bloedprop die gepaard gaat met een blauwe plek of een korstje: ze zijn vervelend en kunnen je soms best een flinke pijnscheut bezorgen, maar je hoeft je er niet zo druk om te maken.  

Pixabay

Maar sommige proppen zijn alles behalve onschuldig. Ze kunnen een hartinfarct, beroerte of andere ernstige medische problemen veroorzaken. Als je de volgende symptomen hebt, kan het raadzaam zijn om snel een afspraak bij de huisarts in te plannen.

1. Zwelling of uitstulping in één van je ledematen

In de zwelling kan zich een veneuze trombose of bloedprop verschuilen, wat je bloedsomloop kan beïnvloeden, het zuurstofgehalte dat essentiële organen ontvangen verlagen en zelfs een hartinfarct of beroerte veroorzaken.

2. Pijn in je benen

Dit is vaak een teken van trombose, vooral als de pijn aanvoelt als een kramp.

3. Rode strepen op de huid

Een blauwe plek of het korstje, dat zich vormt na een sneetje, zijn ook vormen van bloedproppen. Maar als je rode strepen op de huid ziet, die de aderen onder de huid volgen, is dat geen normale kneuzing. Als de strepen warm zijn, dien je meteen de doktor te raadplegen.

4. Pijn in de borst bij diep ademhalen

Dit kan een aanwijzing zijn dat er een bloedprop in de longen zit, wat kan leiden tot een longembolie. Als het pijn doet om te ademen, is het sowieso altijd een goed idee om snel te handelen en het na te laten kijken.

5. Kortademigheid

Als je moeite hebt met diep ademhalen, kan dit ook een teken zijn van een bloedprop in je longen. Een fladderend gevoel in de borst of duizeligheid moet zonder uitstel direct worden onderzocht.

Pixabay

6. Onverklaarbaar hoesten

Als je opeens moet hoesten, zonder dat je verkouden bent of een andere "legitieme" reden hebt om te hoesten, controleer dan je hartslag. Als deze onregelmatig is (en zeker als dit optreedt in combinatie met één van de hierboven genoemde symptomen), bel dan de arts.

Niemand wil hypochonder overkomen of zich de hele tijd druk maken. Maar als één van deze zes aanwijzingen zich voordoet, kan het een kwestie van leven of dood zijn. Dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen, nietwaar?

Reacties

Ook interessant