De bessen van de blushwoodboom kunnen mogelijk worden gebruikt om kanker te bestrijden

De strijd om ziekten uit te schakelen is één van de opmerkelijkste activiteiten van het menselijk ras, vooral daar het gepaard gaat met vooruitgang in farmaceutische behandelingen en vaccinaties. Dankzij zorgvuldige onderzoeken en proeven, gevolgd door systematische en wijdverspreide distributie van behandelingen, is de wereld getuige geweest van de volledige of regionale verbanning van ziekten zoals de pokken, polio en malaria.

Zou kanker op een dag ook op die lijst komen te staan?

In 2006 deden wetenschappers een mogelijk belangrijke ontdekking van een natuurlijk middel tegen kanker. Het zit in de bes van de blushwoodboom, die alleen in de regenwouden in noordelijk Australië groeit.

Youtube

De eerste aanwijzing dat de bessen wel eens kankerbestrijdende eigenschappen konden bevatten, werd ontdekt toen woudecologen Paul Reddell en Victoria Gordon de observatie deden dat buideldieren de bessen gek genoeg uitspuugden nadat ze ze gegeten hadden. De wetenschappers volgden hun buikgevoel en stuurden een paar bessen naar een commercieel lab om te testen. Daar vandaan werden ze doorgestuurd naar het wereldbefaamde medisch onderzoeksinstituut QIMR Berghofer in Brisbane.

Youtube

Bij het QIMR werd een samenstelling ontwikkeld en vervolgens getest op een tumorcellijn met verbluffende resultaten. Samen met Reddell en Gordons bedrijf EcoBiotics (om specifiek te zijn, een dochteronderneming van QBiotics) begon het QIMR de ontwikkeling van een medicijn dat als werktitel EBC-46 kreeg.

Youtube

EBC-46 wordt momenteel ontwikkeld voor diergeneeskundige- en menselijke markten wereldwijd om een scala aan solide tumoren te behandelen, zoals mestcellen (mastocyten) en fibrosarcomen. Klinische studies zijn verder gevorderd voor dieren dan voor mensen en EBC-46 is in het proces om als diergeneeskundig medicijn te worden geregistreerd in de Verenigde Staten, Europa en Australië.

Dit is goed nieuws voor dierenliefhebbers: momenteel sterven 50% van oudere katten en honden aan kanker.

De hond op onderstaande foto was één van de gelukkige proefdieren die met EBC-46 werd behandeld als deel van de studies om de veiligheid en effectiviteit van het medicijn te testen. Binnen slechts 15 dagen na behandeling was er praktisch niets meer over van zijn tumor. Het meest bemoedigende aspect van deze ontdekking is de snelheid waarmee het medicijn kankercellen doodt. Het begint al vijf minuten na injectie in de tumor te werken. 

Youtube

In het klinische onderzoek naar de behandeling van mestcellen bij honden werd aangetoond dat EBC-46 tumoren binnen vier tot zeven dagen vernietigde. In 80% van de gevallen hergroeide de tumor ook niet meer. Deze resultaten waren consistent in 400 casestudy's met andere types solide tumors in honden, katten en paarden. Vanwege de secundaire werking van het medicijn, wat leidde tot een spoedig herstel van de tumorplek, genazen de wonden in de meeste gevallen binnen vier weken volledig zonder antibiotica of antimicrobiële crèmes.

Flickr

Naast de klaarblijkelijke effectiviteit van het medicijn, biedt het ook een veel eenvoudigere methode om bepaalde soorten kanker te behandelen, aangezien het wordt toegediend door middel van een enkele intratumorale injectie en geen plaatselijke of algemene verdoving vereist.

"Het doodt de tumorcellen direct, stopt de bloedtoevoer en activeert bovendien het eigen immuunsysteem van het lichaam om de troep op te ruimen dat het achterlaat," legde Dr. Glen Boyle van het QIMR Berghofer uit. Hij gaf wel aan dat het niet de verwachting is dat het medicijn zal worden ingezet om soorten kanker te bestrijden die zich al hebben uitgezaaid.

In maart 2015 is er een fase I klinisch onderzoek op mensen gestart. Als dit succesvol blijkt, moeten er nog een tweede en derde fase worden voltooid. Het volledige proces om een nieuw medicijn te ontwikkelen duurt over het algemeen 12-18 jaar en kost rondom 1 miljard euro.

Bekijk dit filmpje voor een samenvatting:

Dus ook al kan het nog wel even duren voordat deze mogelijk revolutionaire kankerbehandeling beschikbaar is, het zou zomaar kunnen dat de mensheid weer een stap dichter bij echte vooruitgang is tegen één van de dodelijkste ziekten van onze tijd.

Reacties

Ook interessant