Voor eeuwig en altijd: 12 voedingswaren die nooit bederven

Veel mensen gooien eten meteen weg zodra de houdbaarheidsdatum overschreden is, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. De data die producenten op de verpakking zetten zijn alleen bedoeld als een indicatie van hoelang het eten de optimale kwaliteit te behoudt. Het betekent dus niet dat het eten na die datum niet eetbaar is. De meeste etenswaren blijven dagen of zelfs weken na de houdbaarheidsdatum eetbaar.

Het is duidelijk dat de meeste etenswaren veel langer houdbaar zijn dan de datum ons doet geloven. Er zijn echter zelfs etenswaren die eigenlijk helemaal niet bederven. Hier een aantal voorbeelden...

Miroslav Pesek/shutterstock.com

1. Honing

Honing is al ontzettend lang deel van het menselijk dieet. Archeologen hebben zelfs honing in de piramides van de oude Egyptenaren gevonden wat nog eetbaar was. Oudere honing heeft de neiging om te kristalliseren, maar je kunt het dan gewoon zachtjes verwarmen, doorroeren en ervan genieten.

Maar als je de houdbaarheid van je honing wilt verzekeren, zorg dan wel dat er geen broodkruimels of boter in het potje belanden.

Jar of honey and wooden spoon / Löffel mit Honig

2. Geklaarde boter

Vanwege het lage gehalte proteïne en water heeft geklaarde boter een veel langere houdbaarheid dan normale boter.

Fon Hodes/shutterstock.com

3. Zout

Of het nu het klassiek tafelzout is, of zeezout of zoutkristallen - zout is zo goed als onverwoestbaar. Als je het droog en bedekt houdt, voorkom je klonteren. Maar zelfs als het klontert, zal dit de smaak of eetbaarheid niet beïnvloeden.

Sea Salt

4. Water

De houdbaarheidsdatum op flessen water heeft meer te maken met de fles, dan met het water dat erin zit. Na verloop van tijd lekken de weekmakers in de plastic flessen het water in en zorgen voor onzuiverheid. Daarom is het altijd aan te raden om goed op deze data te letten. Als je het water echter in afgesloten glazen flessen bewaart op een koele en donkere plek, bederft het niet.

Barer 61

5. Maiszetmeel

Maiszetmeel wordt op verschillende manieren bij het koken gebruikt, vooral als bindingsmiddel voor sausen. Als het zorgvuldig opgeborgen wordt, vergaat het nooit.

corncob

6. Pasta en noedels

Gedroogde noedels en pasta blijven eigenlijk voor altijd goed, behalve als ze van volkoren gemaakt zijn. Maar als je op pasta wilt rekenen als overlevingsvoedsel, bedenk dan wel dat je er alleen wat aan hebt als je ze in schoon water kunt koken.

Spaghetti

7. Rijst

Witte rijst zoals Basmati heeft een onbeperkte houdbaarheid, maar bruine rijst en natuurrijst met een lange korrel zijn bederfelijk vanwege een hoger vetgehalte.

Reis

8. Eten in blik

Na verloop van tijd kan de inhoud qua consistentie, kleur en zelfs smaak veranderen, maar eten in blik kan nooit echt bederven. Als het blik echter beschadigd wordt, is deze lange houdbaarheid niet meer gegarandeerd.

_C0A6648REW Tin IV, 3-9-15 zan

9. Wittewijnazijn

Als het goed opgeborgen wordt, kan gedestilleerde wittewijnazijn heel erg lang worden gebruiken voor saladedressings, zelfgemaakte schoonmaakproducten en als natuurlijke deodorant.

Under 25? Please be prepared to show proof of age when buying alcohol

10. Ahornsiroop

Ahornsiroop is vergelijkbaar met honing en bederft dus zo goed als nooit vanwege zijn extreem hoge suikergehalte. Als het klonterig wordt, zet je de fles gewoon in een bad van warm water om de gladde, vloeibare consistentie terug te krijgen.

CanadianMapleSyrup

11. Suiker

Bacteriën kunnen zich niet met suiker voeden en verzamelen zich er dus niet op. Daardoor is het zo goed als onbeperkt houdbaar. Of het nu gaat om bruine suiker, poedersuiker of dextrose, je hoeft niet bang te zijn dat het bederft.

... sugar, makes my day ...

12. Sterke drank

Zelfs als de flessen zijn opengemaakt vergaat sterke drank nooit en kan zijn aroma zelfs heel lang behouden blijven. Je hoeft dus geen haast te hebben om die fles wodka, rum of tequila leeg te drinken!

monticello/shutterstock.com

In de meeste landen raden overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor calamiteitenbeheer aan dat alle huishoudens wat proviand opslaan ter voorbereiding op eventuele natuurrampen, zoals hevige storm, overstroming, stroomstoring, etc. Deze voorraad hoort genoeg te zijn om de gezinsleden tot 14 dagen lang te voeden en zou uit etenswaren moeten bestaan die in feite onbederfelijk zijn, zoals de bovengenoemde producten. Het kost niet veel tijd en moeite om te zorgen dat jij en je gezin voorbereid zijn op het onverwachte!

 

Reacties

Ook interessant