Gevaarlijke luiheid: Je wordt ziek als je te onregelmatig je bedlakens wast

Eten, tv-kijken, lezen, knuffelen met een geliefde of huisdier — we doen echt veel meer in bed dan alleen maar slapen. Als je gemiddeld zeven uur per nacht slaapt, dan betekent dat dat je 50 uur per week tussen de lakens doorbrengt. En de meesten van ons kunnen daar nog best wat uurtjes bij optellen als we alle tijd meerekenen dat we ons bed voor andere activiteiten gebruiken, zoals hierboven genoemd.

Pixabay

Ook al genieten de meeste mensen wel van het gevoel van een fris en schoon opgemaakt bed, vaak zijn we niet zo'n fan van het regelmatig verschonen en wassen van ons beddengoed. Maar de realiteit is dat iedereen die meer dan twee weken in hetzelfde beddengoed slaapt, eigenlijk zijn of haar gezondheid in gevaar brengt — ten minste, volgens Dr. Lisa Ackerle, die in hygiëne gespecialiseerd is.

Hier zijn een aantal gezondheidsrisico's waar ze iedereen van op de hoogte wilde stellen en een paar tips om ze te verminderen...

Als we 's nachts in bed kruipen, doen we dat niet alleen. Ons lichaam draagt allerlei virussen bij zich en dat is helemaal normaal. Meestal veroorzaken deze micro-organismen geen schade in ons lichaam. Maar terwijl we slapen dragen we sommigen naar onze lakens over via huidcellen, speeksel en andere lichaamsvloeistoffen. Nacht na nacht hopen ze zich op totdat ze een echt probleem worden. Uiteindelijk kan een bed dat niet schoon is gehouden een incubator worden voor allerlei vervelende gezondheidsrisico's. Dit zijn er een paar…

Flickr/ Iryna Yeroshko

Staphylococcus aureus

Deze bacterie houdt ervan om in vuile bedlakens te wonen en kan een brede verscheidenheid aan gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder longinfecties, urineweginfecties en huidinfecties.

Candida albicans

Deze schimmel gedijd goed in de donkere plekken tussen ongewassen lakens en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder infecties aan de huid, genitaliën, keel en zelfs het bloed.

Flickr/ Les Chatfield

Acne

Mensen die acne hebben zouden elke paar dagen hun kussenhoes moeten verschonen om blootstelling aan de bacteriën die dit veroorzaken te verminderen.

Verkoudheden en griep

Als je verkouden bent of de griep hebt, dan is het heel belangrijk om de zorgen dat je beddengoed schoon gehouden wordt. In dit geval zou het beddengoed indien mogelijk om de dag moeten worden verschoond om te voorkomen dat de infectie verder verspreid wordt of aan iemand anders wordt doorgegeven.

Flickr/ Tina Franklin

Huisstofmijten

Deze vervelende beestjes houden ervan om zich in de vouwen van je vuile lakens te vermenigvuldigen. Ze veroorzaken niet daadwerkelijk ziektes, maar kunnen het leven van mensen met allergieën toch redelijk ongemakkelijk maken.

Dit is een geweldig close-upfilmpje dat toont hoe huisstofmijten opbloeien van ongewassen lakens:

Hier zijn een aantal effectieve manieren om deze gezondheidsrisico's tegen te gaan:

  1. Verschoon je pyjama of nachtjapon om de drie dagen.
  2. Neem een douche voordat je in bed duikt — of was op zijn minst je handen en je gezicht.
  3. Als je een huisdier hebt, leg dan overdag een deken over het bed heen om hun contact met de lakens te verminderen.
  4. Eet niet in bed. Als je dat wel doet en je merkt dat je hebt gemorst of gekruimeld, verschoon dan direct je beddengoed.
  5. Was je beddengoed minstens om de twee weken in een hete wascyclus.
  6. Houd je slaapkamer schoon door regelmatig te stofzuigen en te stoffen.

Pixabay

Als je je voordeel doet met deze tips, merk je wellicht dat je je opeens een stuk gezonder voelt na een goede nachtrust. Het vergt een beetje inzet, maar is het gevoel van slapen in een schoon, fris bed niet die moeite waard?

Bron:

dailymail

Reacties

Ook interessant