Eindelijk onthuld: De geheimen van 10 alledaagse voorwerpen

Veel voorwerpen om ons heen nemen we gewoon voor lief. Het zou bijna raar zijn om ze opeens veel aandacht te schenken... zoals, bijvoorbeeld, je af te vragen waarom het stokje van een lolly een gaatje aan de zijkant heeft zitten? Of waarom mutsen soms pompoms hebben?

Maar zodra je de intrigerende geheimen van deze 10 voorwerpen ontdekt, zul je je vooral verbazen over hoe interessant deze doorsnee dingen eigenlijk wel niet zijn!

1. Mutsen met pompoms

In eerste instantie waren pompoms helemaal niet esthetisch bedoeld. Ze hadden echt een functie: in de 18e eeuw droegen de Franse matrozen mutsjes met een bolletje om hun hoofd te beschermen voor het geval dat ze onderdeks hun hoofd tegen de lage plafonds stootten. Dat was niet ongebruikelijk als de zee woelig was, maar met een beetje wattering boven op hun hoofd bleef de schade voor de matrozen beperkt. 

YouTube/#Mind Warehouse

2. Het "vakje" in je slip

Het binnenste materiaal van een vrouwenslip hoort van extra zachte stof te zijn gemaakt. Terwijl de zijkanten vastgenaaid zijn, worden de voor- en achterzijden opengelaten waardoor het eruit ziet als een vakje waar iets in kan. De reden is dat een extra zoom redelijk ongemakkelijk zou aanvoelen tegen de huid — op die plekken in het bijzonder!

YouTube/#Mind Warehouse

3. Het gaatje in je smartphone

Het kleine gaatje tussen de camera en de flits is een microfoon! Het zit er om de kwaliteit van geluidsopnames te verbeteren en te helpen bij spraakherkenning.

Pixabay

4. Het gaatje in een lollystokje

Veel lollystokjes hebben een klein gaatje aan de zijkant zitten. Dit helpt het snoepje op zijn plek op het stokje te houden. Tijdens de productie verhardt de vloeibare suikermassa zich niet alleen om het steeltje heen, maar vult ook het gaatje, waardoor het steviger op zijn plek komt te zitten.

YouTube/#Mind Warehouse

5. Het getal op een ketchupfles

Volgens de producent hoor je niet op de onderkant van de fles te slaan als de ketchup weigert uit de fles te komen. In plaats daarvan gebruik je de zijkant van je hand of vingers om tegen de getallen te slaan die in het glas gedrukt staan. Als er "57" op staat, is dit geen geheime code: het verwijst naar een oude reclamecampagne.

karate kung fu ketchup : san francisco (2013)

6. Vouwen in je pantalon

De vouwen in een netjes geperste pantalon waren in eerste instantie geen modevereiste: ze ontstonden volledig per ongeluk.

pint1

Om zoveel mogelijk textiel op een containerschip te vervoeren, begon men aan het einde van de 19e eeuw broeken strak op te vouwen en samen te persen. De vouw die hierdoor ontstond was er later onmogelijk weer uit te halen, dus werd het al snel een trendy kenmerk. 

YouTube/#Mind Warehouse

7. Tekens op cosmetische producten

Je hebt waarschijnlijk dit teken wel eens opgemerkt op de verpakking van een cosmetisch product: een klein plaatje van een pot met open deksel, naast een getal en de letter M. Het getal staat voor het aantal maanden dat je de inhoud na het openmaken kunt gebruiken. Dat is eigenlijk super handig om te weten!

8. Stanleymes

Het blijkt dat je het mesje van een stanleymes heel gemakkelijk en veilig kunt verwijderen: je verwijdert de plastic kap van het uiteinde van het mes en gebruikt het om het tipje van het mesje af te breken — langs de lijn die de producent precies voor dit doeleinde heeft aangebracht. Zo kun je het mes veel langer behouden en gewoon telkens de mesjes vervangen als dat nodig is!

9. De patch op je rugzak

Veel rugzakken hebben een leren patch. Op gewone dagen dient dit eenvoudigweg als een designaccessoire, maar als je gaat wandelen wordt het opeens een heel handig hulpmiddel: het zit er om dingen aan de buitenkant van je tas vast te binden of haken. Zo vernuftig!

YouTube/#Mind Warehouse

10. Het knopje op je achteruitkijkspiegel

De achteruitkijkspiegel in je auto is dimbaar, om de bestuurder te beschermen tegen tijdelijke verblinding door weerspiegeling van iemand anders zijn felle lichten direct achter je. Mensen die hun koplampen ongedimd aan laten zijn niet alleen vervelend, ze zijn een gevaar op de weg! Maar als je zo'n knopje hebt, betekent dit dat je de spiegel op antireflectiemodus kunt zetten. Gelukkig hebben veel nieuwe auto's spiegels die dit automatisch doen!

Transcendent Vision

Bekijk deze video voor een aantal van de bovengenoemde weetjes, plus nog meer interessante feitjes: 

Welnu, weer een paar raadsels opgelost! Nu kun je je vrienden vertellen waar de pompom vandaan komt en ze laten zien hoe je op de juiste manier ketchup uit een fles krijgt! 

Bron:

brightside

Reacties

Ook interessant