Tips en trucs voor blije, groene plantjes!

Het mag dan nog wel koud zijn buiten, maar voor je het weet is het maart: de start van het volgende tuinierseizoen! Tijd om de handschoenen weer uit de kast te halen en de spade erbij te pakken, want een tuin vergt veel voorbereiding en onderhoud: de aarde omploegen, zaadjes planten. Maar voordat je de voordelen van een prachtige tuin kunt oogsten, is er enige planning en zorg nodig. Hier zijn een paar tips voor het tot leven brengen van jouw groene paradijs en het uit zijn winterslaapje te halen.

Alles begint klein en de eerste stap is het zaden van je nieuwe plantjes. Je kunt geld besparen en gewoon een eierkarton of toiletrollen hergebruiken.

Twitter/mrjonmoore

Uitgeholde citroenschillen werken ook heel goed en bieden je delicate babyplantjes ook nog de voedingsstoffen van de citroen.

YouTube/Little story about love

Maar het kan nóg gekker: met ijshoorntjes. Net als met elke groeipot, moet je uitkijken dat je het niet teveel water geeft, anders ontbindt het hoorntje. Maar dit idee is wel 100% biologisch afbreekbaar.

Twitter/YMBBastepaway

Voor een beetje warmte op een koude dag werkt een lege plastic fles goed als mini-broeikas. Snijd de fles doormidden, gebruik de onderste helft voor het potgrond. De bovenste helft plaats je dan op koude dagen over je plantje heen. Ook buiten kun je doormidden gesneden flessen over je planten heen plaatsen om ze tegen de vorst te beschermen.

Twitter/judy_202

Als het tijd is om je kiemplantjes in de grond te stoppen, kun je een muffinvorm gebruiken om het patroon in de grond te markeren. Zo kun je je zaailingen planten met de perfecte afstanden ertussen.

Twitter/teenystweeting

Als er sterke wind of koude temperaturen zijn, kan het nog best een uitdaging zijn om voor de kleintjes te zorgen. Om je jonge plantjes te beschermen, pas je een combinatie toe van metalen hekwerk gewikkeld in een paar lagen huishoudfolie als barrière.

Twitter/LKnerl

Als ze nog klein zijn, kan het moeilijk zijn om de plantjes van elkaar te onderscheiden. Daarom is het handig om je tuin te voorzien van mini-wegwijzers. In onderstaand voorbeeld zijn oude lepels plat gehamerd en met letters bestempeld, maar je zou ze ook gewoon kunnen verven.

Twitter/FitnessJoy2

Je kunt ook op stenen tekenen met een verfpen en deze in je tuinbed plaatsen.

YouTube/Zoltan Eberhart

Als je de planten een weekend moet achterlaten, kan het lastig zijn om te zorgen dat je tuin genoeg water krijgt. Geen probleem: vul lege flessen met water en duw ze ondersteboven in de grond. Het water loopt er dan geleidelijk uit naar de planten toe.

Twitter/GreenThumbing2

Kruiden doen het goed in oude frisdrankblikjes. Deze zijn in felle kleuren geverfd en hebben een herbruikbaar etiket om ze te kunnen onderscheiden.

YouTube/WhatsUpMoms

Mulch beschermt je tuin tegen uitdroging, maar houdt het onkruid niet echt tegen. Voordat je je tuin met mulch bedekt, leg eerst wat oude kranten uit - dan heeft het onkruid geen kans.

Twitter/GardeningMan1

Om je kiemplantjes een kans te geven om groot te worden, steek je een plastic vork ernaast in de grond. Zo blijven grotere dieren, zoals konijnen, op afstand.

Twitter/GardenSensation

We hebben ook een truc om van ongewenste plagen af te komen. Als je planten worden geteisterd door bladluis, wikkel dan je handen in maskeertape met de plakkende zijde aan de buitenkant en haal het bladluis er zo af. Je zult dit waarschijnlijk een paar keer moeten herhalen, maar je hoeft dan ten minste geen pesticiden te gebruiken.

YouTube/GrowVeg

Als je soms ´s nachts in de tuin de weg kwijtraakt, maak je een pad met lichtgevende kiezeltjes. Je kunt de steentjes verven met glow-in-the-darkverf.

Twitter/Gagajoo_Gardens

Of begin alvast met het verzamelen van glazen flessen en duw ze in de grond om je pad te markeren.

Twitter/GardenLifeToday

Sommige groenten zijn praktisch onsterfelijk. Bewaar het uiteinde van je volgende stengel selderij, plant het in je tuin en kijk toe hoe er een hele nieuwe selderij ontspruit.

YouTube/Little story about love

Dit geldt ook voor uien. Je kunt de buitenlaag eten en het binnenstuk planten in wat potgrond. Dan heb je snel weer een nieuwe ui. Er zijn zoveel planten waarmee dit kan!

YouTube/Little story about love

Misschien heb je zelf ook een paar leuke trucs die het tuinieren een beetje makkelijker maken. Ik wordt nergens trotser van dan als ik dat kleine zaadje zie uitgroeien tot een prachtige plant. Of dat nu een tomatenplant is, een appelboom, of een bloem - alles ziet er beter uit en smaakt lekkerder als je het zelf hebt gekweekt. Zo begin je de natuur met nieuwe ogen te zien.

Reacties

Ook interessant