Deze conservenblikken worden niet gerecycled, maar geüpcycled

Je kunt heel hard je best doen, maar het is toch best moeilijk om afval te vermijden. Het is helaas nu eenmaal deel van de meeste huishoudens. Er zijn echter verpakkingen die je niet hoeft weg te gooien — je kunt ze juist hergebruiken, of tot iets anders omtoveren, ook wel "upcycling" genoemd. Je moet gewoon even weten hoe je dat doet.

Conservenblikken zijn hier het perfecte voorbeeld van. Er zijn ontzettend veel manieren om ze te hergebruiken nadat je ze hebt uitgespoeld en afgedroogd. Hier een aantal ideeën ter inspiratie.

Idee 1: Potloodhouder

Verf drie conservenblikken met acrylverf of spuitverf.

Terwijl de verf droogt, knip je wat motiefjes uit van vloeipapier of servetten — idealiter met een borduurschaartje. Vervolgens verf je de motieven aan het blik vast met knutsellijm.

Uiteindelijk kun je de blikken op een mooi stuk hout bevestigen zodat ze stevig en netjes staan. Als je blikken van verschillende groottes en maten hebt, ziet dit er extra leuk uit. 

Idee 2: Linten- of koordendispenser

Boor verticaal drie gaten op een rij langs de zijde van een blik.

Bedek het middelste derde met maskeertape en verf de onbedekte delen erboven en eronder met acrylverf (of spuitverf) — idealiter in de kleuren van de linten die je erin zult bewaren. 

Als de verf eenmaal droog is, verwijder je de tape en bedek het boven- en onderdeel om de middelste strook te kunnen verven. 

Plaats nu je drie rollen lint of koord boven op elkaar in het blik, rijg de eindjes door de gaatjes en je bent klaar om strikken te maken! De linten raken zo nooit meer door de war.

Idee 3: Opslag in de badkamer

Voor dit idee verwijder je niet alleen de deksel van het blik, maar ook de bodem. 

Bedek de zijden van het blik met metallic plakfolie — of wat je zelf mooi vindt.

Maak dan een kleefpad aan het blik vast en bevestig op een plek in de badkamer waar het voor jou het handigst is. Nu heb je de perfecte houder voor een aantal lastig op te bergen objecten, zoals je haardroger en borstel.

Om te vermijden dat je je aan scherpe randen verwondt, schuur je de scherpe delen glad met metalen schuurpapier of open je de blikken met een veiligheidsblikopener waarmee je sowieso vermijdt dat je scherpe randen snijdt!

Reacties

Ook interessant