Deze 21 trucs houden je eten langer vers

Het gebeurt iedereen wel eens. Je krijgt in de supermarkt helemaal de geest en koopt een lading fruit, groenten en andere verswaren, volledig met de intentie om een week lang gezonde, zelfbereide maaltijden te koken. En dan, tegen het einde van elke lange werkdag, merk je dat je geen energie meer hebt en bestelt toch maar bij de thuisbezorgservice. Voor je het weet, is de bodem van je vuilnisbak bezaaid met al die prachtige versproducten, omdat die nu allemaal bedorven zijn.

Welnu, zo hoeft het niet te gaan. Deze 21 handige trucs zullen je helpen om die essentiële ingrediënten langer te behouden. Als je dan eens een keer wél de tijd en inspiratie hebt om te koken, zul je alles bij de hand hebben om een gezonde maaltijd te bereiden!

1. Uien

Stop je uien in nylonkousen en maak een knoopje tussen elke twee uien in. De uien blijven maanden goed, omdat ze zich in frisse lucht bevinden en niet tegen elkaar aangedrukt liggen. 

 2. Aardappels en appels

Bewaar aardappelen samen met een paar appels om te voorkomen dat ze gaan kiemen.

3. Aardbeien en bessen

Als je verse aardbeien koopt, week ze dan in een kom met water en azijn (verhouding 9:1), giet ze in een zeef af en laat ze drogen. Dit doodt alle micro-organismen en zorgt ervoor dat de aardbeien langer houdbaar zijn. Werkt ook bij bessen!

4. Honing

Een goed afgesloten glazen pot, opgeslagen in een koele ruimte, geeft honing een lange houdbaarheid. Sterker nog: de zoete nectar wordt gezien als één van de langst houdbare voedingswaren ter wereld.

5. Melk

Melk kan worden ingevroren en dan ontdooid voor gebruik. Zo blijft het tot wel drie maanden goed.

6. Eieren

Eieren kunnen ook worden ingevroren. Je tikt ze gewoon open in een ijsblokjesbakje met een beetje zout of suiker (wat voorkomt dat ze korrelig worden) en gebruik naar behoefte.

7. Saus

Overgebleven saus is nog een goede kandidaat om in te vriezen. Plaats in een opbergzakje in de vriezer. Na een uur zal de saus stevig genoeg (maar niet té stevig) zijn om met de achterkant van een mes in individuele porties onder te verdelen. 

8. Kruiden

Houd versgeplukte kruiden bij de hand door ze met een beetje olijfolie in te vriezen. Dan blijven ze eindeloos lang goed!

9. Bananen

Wikkel de steel van een banaan in met plastic folie en ze worden veel langzamer bruin. 

10. Selderij en broccoli

Deze groenten gaan veel langer mee en blijven knapperig als ze in de koelkast worden bewaard in aluminiumfolie.

11. Groenten

Als je niet toekomt aan het gebruiken van je verse groenten, kan het blancheren van de producten ervoor zorgen dat ze knapperig blijven.

12. Sla

Sla blijft langer goed als het gewikkeld is in een papieren handdoek, aangezien het overtollige vocht er dan niet voor kan zorgen dat het verwelkt - aangezien het in plaats daarvan door het papier wordt geabsorbeerd. 

13. Appels

Appels zijn over het algemeen langer houdbaar dan ander fruit. Maar wist je dat ze in de koelkast tot wel een half jaar goed kunnen blijven? Zorg er wel voor dat er wat ruimte vrij blijft tussen de appels in.

14. Wortels

Wortels blijven voor altijd goed als je ze op een donkere plek bewaart in het zand.

15. Gehakt

Met dezelfde methode als voor saus kun je gehakt invriezen en in porties verdelen. Of je kunt het gewoon in boterhamzakjes invriezen en deze plat rollen. Zo ontdooien ze veel sneller als je opeens zin hebt in een sappige gehaktbal!

16. Cottage cheese

Hüttenkäse gaat twee keer zo lang mee als het ondersteboven wordt bewaard!

17. In plaats van Tupperware 

In plaats van in plastic containers, bewaar je eten in glazen potten. Dan gaat het veel langer mee.

18. Kaas

Bewaar je kaas in speciaal, vetvrij papier. Het gaat dan langer mee en zal niet gaan zweten.

19. Ananas

Verwijder de kroon en plaats de ananas ondersteboven. Hierdoor kun je langer genieten van deze vrucht.

20. Lente-uitjes

Laat lente-uitjes verder groeien door ze in een vaas met water te plaatsen. Als je ze nodig hebt, zijn ze vers en knapperig. Je kunt zelfs volledige uien laten groeien uit de bollen. 

21. Taart

Taart gaat veel langer mee als het beschermd wordt door sneetjes witbrood. Zo wordt het vocht uit de lucht eromheen verwijderd, terwijl het ook uitdroging van de taart tegengaat op de plek waar het is aangesneden. Gebruik eenvoudigweg tandenstokers om de sneetjes op hun plek te houden.

Nu je dit weet, kun je zoveel langer van je eten gebruikmaken. Dus je hebt geen excuus meer. Verse ingrediënten in de aanslag - en koken maar!

Reacties

Ook interessant